sport

Alonso i Vandoorne u Bakuu startaju s 15 mjesta kazne

Oba McLarenova vozača će na nadolazećoj VN Azerbajdžana u Bakuu startati s kaznom od 15 mjesta na gridu.

Za Alonsa je bilo jasno već nakon VN Kanade da će morati mijenjati dijelove pogonske jedinice zbog kvara koji ga je još jednom spriječio da završi utrku, a pošto je već iskoristio 4 dozvoljene promjene dijelova pogonske jedinice, jasno je kako ga čeka još jedna kazna od 15 mjesta, drugi put ove sezone. Prvi put je tu kaznu odradio Button koji ga je mijenjao na VN Monaka.

Stoffel Vandoorne je također izjavio kako će i on ovaj vikend u Bakuu startati s istom kaznom kao i Alonso. On je također potrošio dozvoljene promjene na svojoj McLaren-Hondi i jednostavno nema izbora nego uzeti kaznu i napraviti potrebne zamjene dijelova svoje pogonske jedinice

Na pitanje hoće li te promjene donijeti pozitivni iskorak za njegov bolid, Vandoorne je kratko odgovorio:

“To je pitanje za ljude iz Honde, ne za mene!”

Hondin šef Yusuke Hasegawa je u svom intervjuu rekao:

“Ove godine utrka u Azerbajdžanu nije ‘back to back’ i to nam je drago jer smo imali vremena u tvornici pregledati podatke s VN Kanade i napraviti potrebne promjene. Nismo pod nikakvom iluzijom kako će ovo biti lagana utrka za nas jer staza u Bakuu ima jedan od najdužih pravaca u F1 kalendaru koji je dug preko 2 km, a i općenito je ovo staza koja traži veliku snagu motora. Mislim kako će ova utrka biti još jedan veliki izazov za momčad.”

Očito je kako ne cvjetaju ruže’u suradnji McLarena i Honde, iako iz japanskog proizvođača motora uporno tvrde kako znaju kako je ovo teško vrijeme za njihovu ekipu i kako rade sve moguće kako bi popravili situaciju. Stvari je dodatno potpalio Fernando Alonso izjavom kako će ostati u ovoj ekipi i sljedeće sezone samo ako ostvare F1 pobjedu do rujna. Sudeći po situaciji kakva je od početka sezone do danas, za to su šanse male, a rekli bi i nikakve. Preostaje da vidimo što će učiniti McLaren oko motora za svoje bolide za sljedeću sezonu, ali i Fernando Alonso oko toga gdje će nastaviti svoju karijeru.

Izvor: GP1.hr