sport

Alonso: Nadam se velikim promjenama iduće sezone

McLarenov vozač, Fernando Alonso, napravio je osvrt na početke svoje vozačke karijere te obrazložio stavove o sve više mladih vozača u Formuli 1, a progovorio je i o skoroj budućnosti sporta.

Dvostruki svjetski prvak iz 2005. i 2006., trenutno u situaciji s dvije uzastopne ni približno tako uspješne sezone u McLaren Hondi, i dalje uživa veliki respekt, kako ostalih vozača, tako i fanova koji koji očekuju njegov povratak na sam vrh.

Svojedobno, kada je započeo svoju F1 karijeru bio je treći najmlađi vozač u povijesti koji je startato u utrku Formule 1, a svoj prvi naslov osvojio je s 24 godine i 59 dana, čime je tada srušen rekord najmlađeg prvaka, kojeg je držao Emerson Fittipaldi.

Jedna od stvari za koju napominje da se danas značajno razlikuje od vremena kada se on probijao do Formule 1 jest očita lakoća kojom tinejdžeri iz Formule 3 uskaču u vrh motosporta.

“Nekada, kada bi bio u Formuli 3 ili nekoj drugoj kategoriji, ne bi se niti usudio nadati da ćeš zbilja ući u F1, jer znaš koliko talenta i pripreme zahtijeva. Trenutno nisam siguran koliko ulogu talent ima danas, ali pripreme definitivno nema,” rekao je Alonso.

S obzirom na debi u V10 eri, i na činjenicu da je prvenstva osvojio upravo s Renaultovim V10 i V8 motorima, misli kako su iskustva mnogih vozača previše zapostavljena aktualnim pravilima.

“Definitivno treba puno toga promijeniti u trenutnim pravilima. Također, mislim kako mlađim generacijama vrijeme provedeno u simulatoru ili čak na Play Stationu uvelike pomaže na putu do F1, jer je osjećaj u bolidu sve sličniji onom koji se dobije na taj način.”

Usprkos kritičnom tonu i dalje vjeruje kako je standard vozača koji pristupaju F1 dovoljno visok, jednako kao i kada je sam ušao u sport. Jednim od glavnih razloga smatra činjenicu da su vozači primorani briljirati od početka, kako već do kraja sezone ne bi bili zaboravljeni.

“I dalje mislim kako u F1 dolaze samo nabolji, ali nije im potrebno toliko vremena i iskustva za privikavanje na ovakvu kategoriju. Ne treba proći neko vrijeme da svladaju tehniku, da izvuku maksimalno iz bolida. Ne trebaju im dvije ili tri godine da se dovedu u formu koja bi im omogućila da svaku utrku završe sa 100%. Danas su za to dovoljne tek dvije utrke,” obrazložio je Španjolac.

Iako je nezadovoljstvo 35-godišnjeg Alonsa u smislu nedostatka vozačkog užitka očito vidljivo, nije isključio ostanak u sportu sljedećih nekoliko godina.

“Ne bih rekao da su godine problem. Michael se vratio s 41, Kimi je nedavno proslavio 37 tako da ostaje još dovoljno godina za utrkivanje. Bitan faktor je adrenalin u utrci, hoću li osjećati čisto uživanje u vožnji.”

“Danas ne možeš voziti vođen instinktom. Vozimo tako da uštedimo na svemu – gumama, gorivu, motoru i to je frustrirajuće. Ovi su problemi razmotreni od strane svih odgovornih, promotora i timova. Čuo se glas vozača, ali i navijača pa nam se od iduće godine spremaju veće promjene. Zbog budućnosti ovoga sporta, nadam se da će zbilja učiniti veliku razliku,” dodao je Alonso.

Izvor: GP1.hr