sport

Alonso: Više ne vozimo kao mala djeca

Fernando Alonso kaže kako je oduševljen što vozači Formule 1 više ne moraju voziti kao mala djeca u novim pravilima za 2017. godinu.

Iako je McLaren imao dva razočaravajuća tjedna testiranja, Španjolac tvrdi kako je prvo iskustvo s novim pravilima iznimno pozitivno.

Više gripa i smanjena degradacija mijenjaju njegov pristup ovom poslu i zbog toga je oduševljen.

“Način na koji napadate zavoje, način na koji osjećate prianjanje, sve to je dobro iznenađenje. Mogućnost da vozite na način kako želite, a ne kao mala djeca pa da se gume ne pregriju. To je najbolji osjećaj u bolidu Formule 1. Bilo je zabavno opet voziti slobodno. Sada se moramo popraviti da budemo brzi na ravnici kao i ostali,” rekao je Alonso.

Naznake sa testiranja sugeriraju kako će ove godine biti rušenja rekorda staze i to sve zahvaljujući povećanom mehaničkom i aerodinamičkom gripu. Bolidi su za sada iznenadili dosta vozača, a ne samo Alonsa.

Nico Hulkenberg, novi vozač Renaulta, kaže kako je postao veliki obožavatelj novih bolida nakon iskustva iz Barcelone.

“Ako idete brže, to je uvijek spektakularnije. Ako idete punim gasom kroz treći zavoj, to je kao vožnja kroz pakao. Izuzetno je zanimljivo. Teško je javnosti i medijima to razumjeti. Ne dobivate taj sjećaje. To je prej***no dobro,” ‘neprofesionalan’ je bio Nijemac.

Osim povećanog potiska i prianjanja, Pirelli je promjenio filozofiju u proizvodnji mješavina gume za ovu sezonu. Gume će se sada manje trošiti, a to će omogućiti vozačima da pritišću puno jače tijekom utrke, a pritom neće pregrijavati gume.

Kevin Magnussen kaže kako je takva promjena dobra vijest je situacija prošle godine postala sramotna.

“To je veliko olakšanje jer možete pritiskati i pritiskati jako tijekom jednog kruga, a onda to isto napraviti u idućem. Gume imaju degradaciju, ali čak i kad se troše imaju toliko gripa i još uvijek možete pritiskati zaista jako. Puno je zabavnije tako voziti, po mom mišljenju. Tijekom jednog kruga je izuzetno zabavno i jako impresivno za voziti. Tijekom duljine jedne utrke je također puno zabavnije jer imate osjećaj da idete jako brzo.”

“U starim bolidima je ponekad bilo sramotno da idemo tako sporo. Bilo je nekih zavoja gdje niste mogli niti ići punim gasom, a bili su skoro ravni. To je bilo zaista očajno. Ovo je potpuno drugačije i puno bolje,” rekao je Danac.

Izvor: GP1.hr