Audi / Testovi

Audi A3 Limousine

Audi A3 LimousineAudi A3, A3 Sportback, A3 Limousine i A3 Cabrio, odnosno, trovratna, peterovratna, četverovratna i kabriolet izvedba nove generacije modela A3 je ono što trenutno Audi nudi u tržišnom C segmentu.

Isprobali smo četverovratnu izvedbu, ujedno najmanju Audijevu limuzinu i zaključili da uopće nije mala. Naime, ovaj automobil sa četvero vrata ima međuosovinski razmak od 2,64 m i dugačak je 4,46 m. Sa širinom od 1,80 m, model A3 Limousine je 11 mm širi od A3 Sportback modela, dok je njegova visina (1,42 metra) devet milimetara manja u odnosu na spomenuti model s pet vratiju. Dodamo li ovome kratke prevjese i prepoznatljiv Audijev dizajn, koj je u ovom slučaju mješavina između klasičnog trodijelnog koncepta i coupé filozofije, dobivamo na cesti preciznu i izražajnu sportsku pojavu, u potpunosti u duhu imidža marke, građenog na brojnim trkačim stazama.

Da, Audi A3 Limousine izgleda moćno, bez obzira što se radi, rekosmo, o najmanjoj Audijevoj limuzini. Uostalom, radi se o većem modelu od prve generacije A4, s prostranom kabinom u rangu druge generacije “većeg brata”. Samim time, ovo je model koji po veličini zadovoljava sve potrebe i konkurira i većim modelima na tržištu, a zahvaljujući niskoj, rekosmo, sportskoj silueti ostavlja snažan dojam pa će se svidjeti mlađim kupcima koji žele svoj imidž upotpuniti i potvrditi automobilom “premium” marke.

Testni model imao je dvolitreni turbo diesel motor, maksimalne snage 110 kW (150 KS), jednako kao i ranije isprobani Sportback. Zahvaljujući novoj modularnoj platrformi, koja, osim stvaranja modela različitih dimenzija, omogućuje manju masu od oko 100 kg u odnosu na prethodnu generaciju automobila, A3 je, sada, nakon isprobane peterovratne i limuzinske izvedbe, s ovim motorom izrazito dinamičan i štedljiv automobil. Prosječna potrošnja tek neštoiznad 6 l, uz izvrstan dojam i visoke brzinske prosjeke, čini sve jače od ovoga nepotrebnim, a podatak da postoji izvedba A3 i sa 300 KS daje do znanja da je ovo stvarno zlatna sredina.

Unutrašnjost je dizajnerski jednaka kao i kod ostalih izvedbi. A3 Limousine daje do znanja da je Audi sportska marka, odnosno, da se imidž ove marke gradi na trkaćim stazama diljem svijeta. Profilirana, ali dovoljno komforna sjedala s mogućnošću podešavanja  nagiba duljine sjedeće površine, ekran multimedia uređaja, koji izlazi iz armature te mnoštvo ostalih detalja govore da se radi o automobilu tzv. premium marke, ali, kao što rekosmo, sportske marke.

Jednako kao i kod peterovratne inačice i ovdje možemo iskazati zadovoljstvo cjelinom koju Audi nudi. Posebno treba napomenuti da tri serijska paketa opremljenosti nisu rangirana, već se radi o različitim konfiguracijama opreme koje po gotovo identičnoj cijeni određuju karakter vozila. Da, neobično je koliko puta automobilima dajemo ljudske osobine, ali ovdje je “karakter” možda stvarno primjerena riječ. Relano, radi se o rasponu između komfornog i sportskog, baš kao što je to slučaj s mogučnošću odabira parametara koji utječu na odziv na gas, brzinu mijenjanja DSG mjenjača, tvrdoću aktivnog ovjesa, čvrstoću servo upravljača, što je ovisno o opremi, ali već u baznom modelu nudi dovoljno elemenata za podesiti prema vlastitom afinitetu.

Audi A3 Limousine nema, za utovar prtljage, praktična peta vrata kao Sportback, no mnogi će se zbog upečatljivog, sportskog  izgleda, odlučiti u pravo za limuzinu, iako znamo da se u tržišnom C segmentu u Europi uglavnom kupuju automobili s pet vratiju. Možda je baš ova limuzina ta iznimka koja potvrđuje pravilo.