sport

BoB`s Supreme!

Zasigurno se pitate što predstavlja ovaj naslov pa sam odlučio da vam odmah pojasnim. Predstavlja fiktivnog lika iz glazbenog spota Robbie Williamsa za pjesmu „Supreme“. Sad se opet pitate „pa kakve veze ima Robbie Williams s Formulom 1!?“ Osim njegovog tumačenja glavnog fiktivnog lika iz sezone 1969., koji je naslov ispustio zbog probavnih tegoba, odgovor leži u samom spotu koji vrvi od povijesti počevši od pojavljivanja Grahama Hilla i Sir Jackie Stewarta kao Bobovog glavnog konkurenta koji u konačnici osvaja naslov, a i mnoštva povijesnih bolida o kojima ćemo upravo i pričati.

Pozabavio sam se traženjem bolida koji se pojavlju u spotu i pokušao što više saznati o njima. S obzirom da se u videu radi o sezoni 1969. godine, možemo potvrditi činjenicu da je ishod te iste, ali stvarne, sezone bio zapravo vrlo sličan. Stewart je osvojio prvenstvo, ali umjesto Boba Williamsa doprvak je bio Jackie Ickx, a ukupno trećeplasirani bio je Bruce McLaren. Da ne nabrajamo dalje, bilo je tu puno legendi ovog sporta pa sam pogled na listu natjecatelja te sezone probudi leptiriće u trbuhu svakog istinskog ljubitelja Formule 1. Međutim jednog još, već spomenutog, se moramo ponovno prisjetiti baš zbog ovog glazbenog spota, a to je Graham Hill. Istinska veličina ovog sporta sa dva naslova koja je upravo te sezone 69. bio branitelj naslova prvaka. Iako nije uspio obraniti naslov iz 1968., Hill je 1969. pobijedio samo na prestižnom Monacu nakon što je na startu kao četvrtoplasirani. Doduše, do pobjede je došao zbog odustajanja Stewarta, Chrisa Amona i Jean-Pierre Beltoisea. Stewart je kroz sezonu protutnjao sa šest pobjeda od jedanaest utrka ukupno, dok su ostali pobjednici bili Ickx sa dvije, i uz Hilla još samo Rindt i Hulme sa po jednom pobjedom.

A sad da se vratimo na pravu temu. Nisu svi bolidi iz 1969. korišteni u svrhu snimanja spota, nego se pojavljuje dosta bolida iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća pa ćemo upravo zbog naslova pričati samo o njima, a glavnih mehaničkih aktera sezone 69. ćemo se spomenuti nekom drugom prilikom.

March 701 je bolid koji kroz video najviše gledamo pa ćemo iz tog razloga njega prvog opisati. March 701 je bio jedan od korišteniijih bolida u povijesti Formule 1. Kroz sezone 1970. i 1971., koristilo ga je čak deset različitih momčadi, odnosno devet, i sama ekipa March kao konstruktor. Valja napomenuti da je to bio treći automobil ekipe Sir Franka Williamsa 71., a od poznatijih momčadi koristio ga je još i Tyrell u 1970. Viđao se u nekoliko livreja, a od najsjetnijih su ona „elf“ plava, i „stp“ crvena livreja. Nije bilo zapaženijih uspjeha kod korisnika 701 bolida, a u sivilu rezultata iskače tek jedna Stewartova pobjeda 1970. na stazi Jarama u Španjolskoj. Bila su tu još tri Stewartova pole positiona u JAR-u, Monacu i Belgiji, te jedan Amonov najbrži krug u Belgiji u čak 16 utrka. Vozači za volanom ovog bolida su bili; Stewart, Cevert, Amon, Jo Siffert, Mario Andretti, i Ronnie Peterson. Motor je bio Ford-Cosworth V8, a korištene gume Dunlop i Firestone.

Brabham BT33 je sljedeći u ovome nizu. Bolid je korišten tokom 70-te i 71-e, i djelomice 1972. godine. Vozili su ga Jack Brabham, Rolf Stommelen, Graham Hill, Dave Charlton, i Tim Schenken. Zabilježeni uspjesi su jedna Brabhamova pobjeda u JAR-u 70-te , dva druga također Brabhamova mjesta u Monacu i Njemačkoj, i tri treća mjesta, od toga za Brabhama u Francuskoj jedno, i Stommelena također jedno u Austriji 70-te , a 1971. godine je jedini uspjeh bio najniža stepenica postolja za Schenkena u Austriji također. Motor je bio Ford-Cosworth V8, a koristile su se Goodyear gume.

Treći na redu je Ferrari 312 B2 iz 1971., 1972., i 1973. Vozili su ga; Jackie Ickx, Clay Regazzoni, Mario Andretti, Nanni Galli, i Arturo Merzario. Već na prvoj utrci u Monacu Ickx treći,a na drugoj ponovno Ickx, ali kao prvi. Dva treća mjesta u Nizozemskoj i Njemačkoj za Regazzonija zaključila uspjeh u 71. godine. Sljedeće sezone samo jedna Njemačka pobjeda za Ickxa, zatim dva druga i jedno treće mjesto za istog vozača u Španjolskoj i Monacu, odnosno Argentini. Po jedno drugo i treće mjesto za Regazzonija u Njemačkoj odnosno u Španjolskoj iste sezone su bili značajniji uspjesi. Motor je bio Flat-12, nešto širi s nižim centrom težišta. Korištene gume su bile Firestone.

Također se u glazbenome spotu viđa jedan Lotus 69, za kojeg nema osobitih rezultatskih zapisa s obzirom da je to bio automobil za Formulu 2, Formulu 3 i Formula Ford natjecanje.Koristio se u 69-oj odnosno 70-oj godini. Zapremnina motora je bila 1.6.

McLaren M7A je još jedan u nizu. Pojavio se na drugoj utrci sezone 1968. u rukama Brucea McLarena i Dannya Hulmea. Najbolji rezultati narančastog stroja su bile tri pobjede 68-e od toga samo jedna za Brucea, i dvije za Hulmea, te tri druga mjesta obrnutim računom. Sezone 1969. samo jedna Hulmeova pobjeda na kraju sezone u Meksiku, i jedno treće također Hulmeovo na početku sezone u JAR-u, a drugo mjesto Španjolskoj, i dva treća u Velikoj Britaniji i Njemačkoj za Brucea McLarena. Motor je bio Ford-Coswort 3.0 V8, a korištene gume Goodyear.

Matra MS120 je bolid iz 1970, a od značajnih uspjeha tu su samo tri treća mjesta; Pescarolovo u Monacu, i Beltoiseova u Belgiji i Italiji. Kao i mnogi već spomenuti bolidi i ovaj je doživio svoje nadogradnje u sljedećih nekoliko sezona, ali je kao MS120 nastupio samo 70-te, i to s više uspjeha od ostalih odnosno novijih inačica. U 35 utrka bilo je jos 5 podija i 2 pole posititiona, i 3 najbrža kruga. Osim spomenutih vozača, ovaj je bolid vozio još i Chris Amon. Motor je bio Matrin 3.0 V12, a gume Goodyear.

BRM P153 je bio bolid za 1970., 1971. i 1972. godinu. Najznačajniji uspjeh je pobjeda Pedra Rodrigueza 70-te u Belgiji za sekundu i jednu desetinku ispred drugoplasiranog Marcha Chrisa Amona. Motor je bio BRM-ov 3.0 V12, a gume na kojima se vozilo Dunlop.

Sa ovim potonjim smo stigli i do kraja opisivanja mojih opažanja. Možda i sam Robbie Williams nema previše veze sa Formulom 1, ali sam siguran da je nekolicina ne previše zainteresiranih ljudi barem na trenutak osjetila samu natjecateljsku draž Formule 1 i odlučila vidjeti što je to zapravo Formula 1 nakon što su pogledali spot. Zato hvala Robbie…err odnosno Bob.

Izvor: GP1.hr