sport

Britanska vlada potvrdila: Pravilo 14-dnevne karantene vrijedilo bi i za F1

Organizatori Velike nagrade Velike Britanije nadali su se da će im vlasti izaći u susret i dozvoliti ulazak osoblja Formule 1 u Ujedinjeno Kraljevstvo bez primjene pravila o 14-dnevnoj karanteni, međutim u petak je Vlada potvrdila da od izuzeća neće biti ništa.

Odlukom britanskih vlasti, sve osobe koje će iz inozemstva željeti ući na prostor Ujedinjenog Kraljevstva moraju u 14-dnevnu izolaciju. Takva odluka jasno pokazuje da bi bilo neizvedivo organizirati VN Velike Britanije u srpnju u skladu s tim pravilom.

Napravljena je određena lista izuzetaka, no ne uključuje sportaše i sportske kolektive poput članova timova Formule 1. S obzirom na to da postoji želja da se vrhunski sport vrati na male ekrane, očekivalo se da bi Vlada mogla izaći u susret Formuli 1 i olakšati održavanje utrke na Silverstoneu, no ovo je veliki korak unatrag.

Ipak, šef Silverstonea Stuart Pringle još ne potpisuje kapitulaciju: “Svjestan sam da je ekstremno komplicirano osmišljavati ovakve stvari i pritom se boriti s rokovima, no uvjeren sam da naša Vlada razumije važnost ove industrije i ostajem optimističan da će se ipak pronaći razumno i pragmatično rješenje.”

Pravilo karantene Britanci planiraju razmatrati svaka tri tjedna, što znači da bi ga mogli i ukinuti do druge polovice srpnja kad bi utrka na Silverstoneu eventualno mogla biti održana. Ipak, sve to stvara mnogo nepoznanica, a Formula 1 i organizator moraju ranije početi s pripremom za Veliku nagradu. Definitivno se želi izbjeći scenarij u kojem bi organizatori napravili sve potrebne predradnje, a da utrka na kraju ne bude održana zbog obavezne izolacije svih sudionika.

Naravno, Formula 1 već ima i rezervne varijante. Spominje se neko vrijeme da bi Hockenheim mogao zamijeniti Silverstone, a jedna od opcija je i odlazak na Hungaroring odmah nakon utrka održanih na Red Bull Ringu, gdje bi sezona trebala biti otvorena početkom srpnja.

Izvor: GP1.hr