sport

Brundle o aktivnom ovjesu

Martin Brundle, izvor: Youtube media

Martin Brundle vjeruje da bi predloženi plan strateške grupe o ponovnom uvođenju aktivnog ovjesa za 2017. sport učinio dosadnim za gledanje. Aktivni ovjes, koji zadržava visinu bolida jednakom cijelo vrijeme unatoč neravninama na stazi, koji tako povećava grip i efikasnost, zabranjen je početkom 1994. ali je sada jedan od prijedloga strateške grupe Formule 1 u pokušaju da se smanje izdaci bez uvođenja ograničenja troškova. Stručnjak Sky Sportsa F1 Martin Brundle nije siguran da bi to bilo dobro za navijače.

“Zabrinut sam jer bi bolidi mogli izgledati kao igračke – zalijepljeni za stazu. Taj sustav pruža najbolje od svega, kontrolira ponašanje bolida na rubnjacima, neravninama, aerodinamiku, samu vožnju – jednostavno letite bolidom pod savršenim kutem”, rekao je Brundle za Autosport.

Iako aktivan ovjes ne bi prošao sportski i tehnički pravilnik, Brundle nije uvjeren da bi to bilo jeftinije rješenje.

“Ja ne znam kako bi to sačuvalo ikakve novce jer bi trebali krenuti iznova. Trebali bi kompletno redizajnirati bolid. To bi samo otvorilo nove mogućnosti i novi pravac u razvoju. Bolidi bi mogli bolje pratiti jedni druge jer bi imali više downforcea iz donjih a ne gornjih površina. Ali ja to vidim kao vrlo skupo rješenje.”

Izvor: GP1.hr