Chevrolet / Testovi

Chevrolet Spark

Punih dvanaest godina prošlo je od pojave prvog Matiza na svjetskom tržištu. Tada još pod markom Daewoo, Matiz je zamijenio Tico i u deset godina pronašao 2,3 milijuna kupaca. Kao što je tada bio revolucionaran dizajnerski iskorak u odnosu na prethodan model tako je treća generacija, koja nosi službeno naziv Chevrolet Spark ponovno nešto sasvim novo i vrlo privlačno.

Teško je proizvesti dizajnerski zanimljiv i od konkurencije bitno drukčiji model u kategoriji malih gradskih automobila, obzirom da male dimenzije u kojima je najbitnije izvući maksimalnu funkcionalnost ograničavaju dizajnersku slobodu. Pojavom konceptnog automobila Beat 2007. godine vidjeli smo da se u General Motorsu dosta toga mijenja i da je nekadašnji Daewoo i na prvi pogled stvar prošlosti, a da je promjenom naziva marke odlučeno iz korijena promijeniti percepciju prema bivšem korejskom proizvođaču. Kažemo bivšem, obzirom da je Chevrolet ime koje definitivno ne možemo vezati za Koreju, a kada pogledamo da se novi Spark proizvodi, osim u Koreji i u Poljskoj, Indiji i Italiji onda dobivamo potvrdu navedenog.

Moderan vanjski dizajn oštrih linija nije daleko od konceptnog automobila i malom Sparku daje bitnu dozu agresivnosti. Spark izgleda kao da pršti od snage, posebno gledano sprijeda i jednostavno mami poglede.

Kad pogledamo u unutrašnjost, ugodno iznenađenje. Linije unutarnjeg prostora u potpunosti slijede moderna dizajnerska rješenja vanjskog dijela i automobil izgleda jednako atraktivno.

Imali smo priliku isprobati najopremljeniji model sa šest zračnih jastuka, ABS-om, radio CD uređajem s USB priključkom, automatskim klima uređajem, alu naplatcima, svijetlima za maglu itd., model, koji ima jači od dva benzinska motora, 1,2-litreni, atmosferski, četverocilindrični motor, maksimalne snage 60 kW (80KS). Motor jest nešto bučniji, ali boja zvuka je, za tu vrstu motora, izrazito sportska i ljubitelje auto sportova, ljubitelje temperamentne vožnje izaziva na pritiskanje papučice gasa.

Vozne osobine su primjerene i za broj većim automobilima, kojima novi Spark, obzirom na nešto veće dimenzije od prethodnog modela, djelomično konkurira pa je početnom cijenom od 58.706 kn za najslabije serijski opremljen model, na kojem se za sigurnost putnika nije štedjelo pa ima svih 6 zračnih jastuka i ABS, itekako zanimljiv. Početni model ima slabiji, ali dovoljno snažan, jednolitreni benzinski motor maksimalne snage 50 kW (68 KS).

I još samo da napomenemo, Spark ima 5 vrata i za svoje dimenzije iznimno prostranu unutrašnjost.