Citroën / Testovi

Citroën Berlingo XTR

Citroën Berlingo je na tržištu od 1996. godine i prkosi uobičajenim ciklusima obnavljanja game vozila, odnosno mijenjanja modela. Kod većine automobila vrijedi pravilo redizajna nakon 3 i potpune izmjene nakon 6 godina, no Berlingo je cijeli ovaj period prošao samo s dvije generacije: prvom do 2008. i drugom, koja još traje.

Izvorno se radi o dostavnom vozilu koji ima i svoju putničku izvedbu. Takvi automobili u praksi zamjenjuju monovolumene, odnosno automobile koje volimo nazvati obiteljskima. Prednost u odnosu na spomenute je manja nabavna cijena i veća nosivost. Dizajnom ograničeni zbog svoje izvorne namjene, ovakvi automobili nisu elegantni poput karavana ili monovolumena, no ukoliko su dobro opremljeni, mogu izgledati atraktivno. Baš jedan takav je Berlingo XTR.

XTR, kao jedan od četiri trenutno dostupna paketa opreme u Hrvatskoj prepoznaje se već po vanjskom dijelu, obzirom da Berlingu donosi elemente SUV-a, odnosno terenskih vozila. Kombinacija plastičnih elemenata i povišenog ovjesa izvrsno implementirano na karoserijski oblik kakav ima Berlingo i možemo reći vrlo atraktivno pa je ovaj paket opreme topla preporuka.

Uz opremu XTR moguće je kombinirati samo jedan motor, 1,6-litreni turbo diesel, ali u dvije inačice: 66 kW (90 KS) i 84 kW (115 KS), dok je mjenjač u oba slučaja ručni s pet brzina. Umjesto pogona na sve kotače, ovakav, povišeni Berlingo, možete opremiti tzv. Grip Control sustavom. Pomoću njega određujete osjetljivost kontrole proklizavanja pogonskih kotača i možete odabrati pet nivoa, od standardnog, namijenjenog asfaltiranim putovima do onog namijenjenog snijegu ili pijesku. To će vas koštati dodatnih 7.000 kn. Zgodan dodatak, no pitanje je jeli ga stvarno trebate ili ste kupili XTR izvedbu jer je atraktivnija od ostalih, a vozit ćete ovaj automobil u uvjetima u kojima biste vozili i svaki drugi. Osim navedenog u dodatnoj opremi su još četiri paketa kojima dodajete komfor pa možete ovaj, izvana gledano najatraktivniji Berlingo dodatno opremiti prema svojim sklonostima, odnosno financijskim mogućnostima.

Obzirom da je Berlingo automobil koji ne doživljava česte karoserijske izmjene, što je dodatno potvrđeno električnom verzijom u istom obliku, najavljenom za kraj ove godine, radi se o zanimljivom vozilu svima koji trebaju puno prostora. Naime, kad kupite Berlingo, dugo se vozite u aktualnom, novom automobilu. Podsjećamo, prva generacija je trajala punih 12 godina. XTR paket opreme odvojit će vas iz mnoštva i prilično anulirati osnovni izgled pa je to izvrsna kombinacija i nećete se osjećati kao da vozite dostavno vozilo, koliko god Berlingo to je u svojoj osnovi.

Početna cijena za XTR izvedbu je 121.900, a kad dodate sve što se da dodati na jaču izvedbu, os spomenute kontrole proklizavanja do panoramskog krova, onda to košta 157.500 kn što je još uvijek itekako povoljno. Naime, jednako opremljeni monovolumen će koštati daleko više.