Citroën / Testovi

Citroën C4 Aircross

Popularnost kompaktnih SUV vozila koje se obično naziva Crossover vozilima potaknula je mnoge proizvođače na proizvodnju automobila iz tog tržišnog segmenta, na bilo koji način. Neki su pokrenuli vlastitu proizvodnju, od skice do gotovog proizvoda, dok su drugi primjenili jeftinija, jednostavnija rješenja, sklopivši savez s, u teoriji, konkurentskim markama. Plod jednog takvog saveza je Citroën C4 Aircross.

Baziran na Mitsubishijevom modelu ASX, C4 Aircross nudi spoj, na papiru, nespojivog. Francuski dizajn, često avantgardan dizajn i japansku preciznost i tehnološka dostignuća, koja su često upakirana u neatraktivnim proizvodima. Ako tako gledamo, ovaj savez je idealan, jer spaja najbolje od svakoga.

Kako to izgleda u praksi pokazao nam je testni primjerak, Citroën C4 Aircross sa 150 KS snažnim turbo diesel motorom i Exclusive paketom opreme.

Izvana vrlo atraktivan automobil, pogotovo u ovom skupljem paketu opreme s dodacima staklenog krova i 18-inčnim alu naplatcima, mami poglede, gdje god se nalazili. Drastičn napredak u dizajnu Citroënovih automobila nakon promocije DS linije vidljiv je i na ovom automobilu. No, nakon otvaranja vrata, razočaranje. Citroën izvana, Mitsubishi iznutra. OK, testni automobil je imao i kožom obložena sjedala, no ipak je velik jaz izmedju europskog, posebno francuskog i japanskog shvaćanja lijepog. Citroën je uzeo Mitsubishi ASX i obukao ga u svoje odijelo. Ovime ste dobili dva automobila u jednom, no dio u kojem se vozite je Mitsubishi. Njegova prednost je i razlog zbog kojeg je odabran, a to je pogon na sve kotače, kojeg možete mijenjati iz pogona na prednje kotače, preko automatskog pogona na sve kotače do stalnog pogonana sve kotače.

U vožnji sve funkcionira onako kako je i zamišljeno i jedino vam znak na kolu upravljača daje do znanja da ste kupili Citroën, a ne Mitsubishi. Gledamo li samo dizajn unutrašnjosti, ostali novi Citroëni su daleko ispred ovog, ipak Mitsubishija. Niti ovjes nije Citroënovski mekan, no Francuzi ionako ciljaju na potpuno novu generaciju kupaca.

Citroën C4 Aircross je automobil koji nudi puno. Prostranu kabinu u kompaktnim dimenzijama, pogon na sve kotače i atraktivan vanjski dizajn. Dovoljno? Možda, no Citroën nas je u zadnje vrijeme razmazio i ostavivši Mitsubishijevu unutrašnjost nas je u ovom slučaju razočarao. Mišljenja smo da nije dovoljno uzeti japanski automobil i na njega odjenuti francusko odijelo. Da su bar još promijenili i košulju…