Citroën / Testovi

Citroen DS3 Cabrio

S više od 220.000 prodanih primjeraka Citroen DS3 uvelike pridonosi uspjehu DS linije, koja je do sada ostvarila prodaju veću od 370.000 automobila. DS3 je začetnik jednog novog doba u povijesti Citroena, začetnik jedne nove, ne samo linije, već sada to možemo reći, nove premium marke unutar PSA grupe.

DS3 Cabrio, logičan je nastavak ove uspješne priče.

Kako bi zadržao vozna svojstva modela DS3, Cabrio inačica nije standardni kabriolet, već automobil s platnenim krovom. Rješenje koje je toliko tipično za Citroen. Prisjetimo se samo Spačeka ili Diane… Na ovaj način dobiven je ugođaj vožnje s vjetrom u kosi, ali nisu narušena vozna svojstva, koja su učinila DS3 toliko popularnim i izdignula liniju DS iznad standardnih Citroenovih modela. Ovo rješenje omogućilo je jedinstvene rezultate za kabriolet. Naime, krov je moguće otvarati i zatvarati do brzine od čak 120 km/h. DS3 kabrio je jedini kabriolet s 5 sjedećih mjesta u kategoriji, a može se i pohvaliti s najvećim prtljažnikom.

DS3 Cabrio nudi jedinstven, inovativan mehanizam otvaranja i zatvaranja prtljažnika koji osigurava maksimalan komfor i funkcionalnost.

DS3 je u startu donjeo veliku mogućnost prilagodbe dizajna prilikom kupnje, s raznim mogućnostima odabira boja krova i karoserije pa je to nastavljeno i s kabrioletom. U ponudi su tri vrste platna: crno, plavo Infini i monogram DS, što u kombinaciji sa širokom paletom boja karoserije ponovno daje kupcima veliku slobodu kreacije vlastitog automobila.

U startu, ponuda motora ukljućuje turbo diesel Airdream. Airdream je citroenov naziv za sustav koji objedinjuje više tehničkih rješenja s ciljem smanjenja potrošnje i emisije štetnih plinova, od Micro-Hybrid tehnologije preko hibridnih pogona do elektro pogona.

e-HDi Airdream, koji je u ponudi DS Cabria je zapremine 1,6 litara i maksimalne snage 69 kW (92 KS). S Micro-Hybrid tehnologijom troši prosječno samo 3,8 l na 100 km i ima emisiju CO2 od 99 g/km. Uz ovaj motor, u ponudi su još tri benzinska sa snagom od 60 kW (80 KS) do 115 kW (156 KS). S benzinskim motorima nude se petero, odnosno, šesterobrzinski ručni mjenjači, dok e-Hdi dolazi s robotiziranim šesterobrzinskim mjenjačem.

Mi smo isprobali DS3 Cabrio s najjačim benzinskim motorom. 1,6-litreni turbo benzinski motor, proizvod je suradnje PSA grupe i BMW-a. Ima maksimalnu snagu 156 KS i pruža izvrsne performanse uz nisku potrošnju goriva.

U vožnji se kabriolet ponaša, gotovo jednako kao i verzija s metalnim krovom, obzirom da je razlika u masi samo 40 kg. No, kad je krov spušten do kraja, prilikom prelaska preko neravnina, gornji dio karoserije osjetno vibrira. Razlog tome je što gornji dio bočnih stranica, ostaje međusobno nepovezan pa je to stvar čiste fizike i treba se priviknuti na tu pojavu, koja u početku stvara neugodan osjećaj.

Kako bilo da bilo, DS3 Cabrio je neupitno spoj dizajna i tehnologije u maloj, kompaktnoj cjelini, što ga čini iznimno simpatičnim, atraktivnim automobilom. Iako zamišljen kao anti-retro, DS3 Cabrio istovremeno nudi nova rješenja, primjerena 21. stoljeću i podsjeća na bogatu Citroenovu prošlost, na tradiciju francuskog dizajna. On je moderan, ali i tradicionalan…