Citroën / Testovi

Citroën DS4

Drugi model Citroënove Linije DS je model DS4, baziran na Citroënovom predstavniku u tržišnom C segmentu, modelu C4. Zanimljiva je odluka kojom PSA grupa ne uvodi novi tzv. Premium brand, već zasebnu liniju pod markom Citroën. Prvi model te nove linije bio je DS3, kojeg smo vam predstavili kad se pojavio na tržištu i svidjela nam se ta odvojenost baznog modela C3 i novog DS3, odnosno razlika koja definira različite kategorije kupaca.

Što donosi drugi po veličini, od, u ovom trenutku, tri modela Linije DS?

Iako je sličan modelu C4, DS4 je dovoljno različit da je, u kratkom vremenskom razdoblju, od pojavljivanja 2011., do danas dobitnik brojnih nagrada za dizajn. Povišena karoserija u odnosu na C4, kojom se naglašava spoj različitih tipova vozila u jednom, kao želja za stvaranjem drukčijih tzv. “Crossover“ vozila te funkcionalnost podređena izgledu, osnovne su karakteristike dizajna ovog automobila. DS4 zamišljen je kao spoj kompakta, kupea, SUV-a… više automobila u jednom, s dozom luksuza i visokim nivoom opremljenosti, karakterističnim za automobile najviše kategorije.

Za razliku od malog DS3, koji s troja vrata i izrazitom različitošću u odnosu na svoj bazni model C3, daje naglasak na sportskim performansama i modernim, “antiretro” rješenjima, DS4 je ipak sličan Citroënu C4 i po izgledu i po funkcionalnosti. Oba modela imaju 5 vrata, s time da su stražnja vrata na modelu DS4 s fiksnim staklima i izrazito malog otvora pa otežavaju ulazak i izlazak sa stražnje klupe, koja pak daje dovoljan komfor, poput onoga u modelu C4. Tu je dizajn, odnosno izgled vozila bio prioritet, a funkcionalnost je postala upitna. Osim što stražnja vrata otvaraju uzak otvor, pozicija kvake je napravljena kao dodatak koji dodatno otežava njihovo otvaranje, odnosno zatvaranje. Naime, kvaka je skrivena u produžetak prozorskog stakla, ali, ne kao kod konkurentskih automobila koji imaju takva rješenja, već u produžetku vratiju, prilično daleko od samog okvira. Dok su vrata zatvorena to izgleda izvrsno, no da biste ih otvorili morate se dodatno udaljiti od vozila i biti pažljivi kako vas ta špica nebi ozlijedila.

Unutrašnjosti ova dva modela su također slične, odnosno premalo različite da bi smo mogli distancirati automobil zasebne linije, kako je zamišljeno. Identičan izgled i smještaj instrumenata, otvora za zrak i na kraju krajeva upotrebljenih materijala, govore, s jedne strane o izrazitom napretku novog C4 u odnosu na model prethodne generacije, a s druge o pomanjkanju ideje u izradi modela DS4. Ideje ili sredstava, obzirom da se isti elementi obično koriste radi uštede, a to je ono što si Citroën s Linijom DS, koja je skuplja od osnovne, ne smije dozvoliti. To su automobili koji moraju bit, ne samo drukčiji, već i luksuznji od svojih baznih modela, a dok se to osjeti u razlici DS3-C3, ovdje je to ipak premalo. Ako pak pogledamo, najnoviji, DS5 i usporedimo, na žalost s modelom na izlasku, ali trenutno jedinim mogućim, Citroënom C5, onda je ta razlika ponovno znatna pa možemo reći da DS4 ipak nije ono što bi trebao biti.

Isprobali smo najjaču izvedbu s 1,6-litrenim turbo benzinskim motorom, maksimalne snage 147 kW (200 KS) i najskupljim paketom opreme “Sport Chic”. Obzirom da se radi o povišenoj karoseriji i ipak “citroënovski” mekanom ovjesu, moramo reći da je ovaj motor za DS4 presnažan i nepotrebno bacanje novaca, iako se radi o vrhunskom i štedljivom motoru, razvijenom u suradnji s BMW-om. Svega 9 l na 100 km prosječne potrošnje je za 200 KS snažan benzinski motor izvrsno, ali rekosmo, zbog ovjesa i koncepcije automobila tu snagu ne možete prenijeti na podlogu. Citroën, kao višestruki prvak u WRC-u je svjestan toga pa na auto salonu u Ženevi predstavlja studiju DS4 Racing Concept s 256 KS i spuštenom karoserijom za čak 35 mm te adekvatno podešenim ovjesom pa možemo ubrzo očekivati takvu inačicu u prodaji. Onima kojima se DS4 sviđa, a ponavljamo, dobitnik je mnogih nagrada za dizajn, preporučujemo hvaljeni 1,6-litreni turbo diesel. To je sasvim dovoljno, za ovakav ovjes, i vožnju će činiti udobnom i izrazito štedljivom, a i ušteda u startu je znatna. Ljubiteljima benzinskih motora ostaju dvije slabije inačice prije spomenutog motora, sa 120 KS u atmosferskoj ili 156 KS u turbo izvedbi i ova zadnja je stvarno maksimum do kojeg biste trebali ići. Naravno, ovjes uvijek možete doraditi, ali to je onda već Tuning i o tome sad nije riječ. Uostalom, trebala bi i ta Racing izvedba u proizvodnju.

Početna cijena DS4 je 149.900 kn i površan pogled na cijene govori o 50% većoj cijeni modela DS4 u odnosu na C4, no izjednačavanje opreme smanjuje tu razliku na razumnih dvadesetak posto.

Što reći na kraju?

Dok je kod DS3 sve jasno i to je automobil koji nam se stvarno svidio, kod DS4 ostajemo podijeljenih osjećaja. S jedne strane jest automobil koji po svemu spada u Liniju DS, ali ne pruža dovoljno da bi se odmaknuo od modela C4, kako su to u Citroënu s ovom zasebnom linijom predvidjeli i uspjeli s DS3 i DS5.

Tags: /