Citroën / Testovi

Citroën DS5

PSA grupa, do nedavno, sastojala se od dvije automobilske marke: Citroën i Peugeot. u teoriji je i dalje to tako, no od 2009. godine, kada je Citroën odlučio pokrenuti jednu posebnu liniju proizvoda, nazvanu DS, možemo početi razmišljati o tri, a ne o dvije marke. Naime, pojavom Citroëna DS3, prvog iz serije modela linije DS, postalo je jasno da Citroën stvara, ne samo zasebnu liniju, već jednu poptuno novu, tzv. “premium” marku vozila, jednostavnog naziva DS. Kako su se pojavljivali novi automobili te zasebne linije, sve je manje oznaka Citroëna na tim vozilima, a sve više se istiće sam DS. Danas imamo tri automobila linije DS. To su DS3, baziran na velikoserijskom Citroënovom modelu C3, DS4, baziran na C4 i DS5, koji je prvi automobil bez poveznice s Citroënovim velikoserijskim modelom, iako bismo iz naziva logično zaključili da se radi o pandanu modela C5.

DS5 je baziran na platformi, na kojoj se unutar PSA grupe proizvode Citroën C4 Picasso i Peugeot 3008, a obzirom da se ne radi o monovolumenu, niti Crossoveru, tada možemo reći da je DS5 prvi zasebni DS model i svojevrsna prekretnica u stvaranju posbne “premium” marke unutar PSA grupe.

Isprobali smo DS5 s dvolitrenim turbo diesel motorom i automatskim mjenjačem. To je kombinacija koja se pokazala idealnom u većem Citroënu C5 i pretpostavka je da će upravo taj pogonski sklop odabrati većina kupaca modela DS5. Mala potrošnja od prosječnih 6,4 l na 100 km uz dovoljno dobra ubrzanja prilikom pretjecanja, neovisno o broju putnika te općenita udobnost vožnje koju pruža automatski mjenjač, stvarno je idelna kombinacija za ovaj automobil.

Rekli smo, radi se o manjem modelu od Citroëna C5, ali većem od DS4 i nekako baš ta mjera automobila, nešto većeg od kompakta, a manjeg od poslovne limuzine, djeluje idealno. Dovoljno prostora i na prednjim i na stražnjim sjedalima uz prtljažnik solidne veličine, zahvaljujući koncepciji automobila koji ima elemente kompakta, karavana, SUV-a, ali upakirane u elegantnu, sportsku liniju. Možda je baš to idealan Crossover, a ne one, uglavnom kutijaste i nezgrapne kreacije n kakve smo navikli kod mnogih pod tim pojmom.

Ideja za stvaranje ovog vozila krenula je s konceptnim automobilom C-Sportlounge, predstavljenim na auto salonu u Frankfurtu 2005 i u nazivu tog koncepta, krije se i objašnjenje o kakvom se vozilu radi. Elementi luksuza i sporta s naglaskom na linije karakteristične za borbene zrakoplove, čine DS5 jedinstvenim automobilom na tržištu.

Unutrašnjost s “avionskim kokpitom” i prekidačima i iznad glave izvrsno je izbalansirana između sportke, luksuzne i avantgardne, a detalji poput strukture sjedećih površina kožnih sjedala u obliku narukvice sata daju ovom automobilu potrebnu ekskluzivnost.

U vožnji, DS5 definitivno više nije Citroën. Tvrd ovjes je prvo što ćete osjetiti i toliko je tvrđi od prosječnog Citroënovog vozila da stvarno zaboravljate da se radi o istoj marki vozila i to je još jedan detalj koji potvrđuje priču s početka i dokaz da je ovaj automobil stvarno prekretnica u razvoju posebne DS marke vozila.

Obzirom da se radi o manjoj platformi od one na kojoj je napravljen Citroën C5, za DS5 ne postoji opcija hidroaktivnog ovjesa, ali možete naručiti hibridnu verziju s pogonom na sve kotače. Ekskluzivan proizvod PSA grupe nudi tržištu jedisntvenu kombinaciju hibridnog pogona s turbo diesel motorom koji pogoni prednje kotače i elektro motorima za pogon stražnjih s ukupnom snagom od 200 KS. No to je i znatno skuplja izvedenica od ove koju smo imali na testu pa obzirom na potrošnju i sve što nudi i dalje držimo kombinaciju dvolitrenog turbo diesel-a i automatskog mjenjača idealnom za ovaj automobil.

Početna cijena za DS5 je 223.600 kn.

Tags: /