Vijesti

Citroën predstavio DS 5LS

U Carrousel du Louvre, simbolu Pariza, Citroën je 19. prosinca kineskim novinarima i međunarodnim medijima otkrio svoje najnovije ostvarenje – DS 5LS. Luksuznu limuzinu proizvedenu u kineskoj tvornici u Shenzhenu. To je korak dalje u razvoju DS linije u Kini. DS 5LS uspješno spaja segmente u smislu obujma i prostranosti, zajedno s uglađenošću, dizajnom i snagom, što su prepoznatljiva obilježja DS linije. Novi model, koji će u ožujku 2014. biti plasiran na kinesko tržište, iznimno je važan za daljnji razvoj DS linije na međunarodnoj razini.

DS 5LS otkriva novi izgled prednjeg dijela linije DS, izravno nadahnut konceptnim vozilima Numéro 9 i Wild Rubis. Odlikuje se reljefnom maskom motora nazvanom DS Wings koja naglašava luksuz automobila. S prednjim se svjetlima spaja dvama kromiranim profilima koja tvore širok luk i prednjem dijelu daju dinamičan i moderan izgled. Na rešetki maske posebnog izgleda nalazi se logotip DS. Jedinstven izgled dnevnih svjetala u obliku bumeranga upotpunjuje taj jedinstveni dizajn prednjeg dijela spajajući snagu i otmjenost.

Prepoznatljivi bočni kromirani potez proteže se uzduž stakala do prtljažnika i naglašava snagu i karakter siluete, istodobno ističući eleganciju i uglađenost. Usto, kromirani potez prelama stražnju četvrtinu vozila i nenametljivo ocrtava peraju morskog psa, prepoznatljivi element dizajna DS modela. Široki tragovi kotača velikih dimenzija nadopunjuju i naglašavaju dinamičan stil DS 5LS.

Uglađenost u unutrašnjosti jasno je izražena jedinstvenim i prestižnim vozačevim sjedalom. Naglasak je stavljen na plemenite i izvorne materijale poput metala, drva i poluanilinske kože. Putnici ove vrhunske limuzine ulaze u prostran i otmjen svijet, čemu doprinosi i kvaliteta kože koja krasi cijelu kabinu sve do instrumentne ploče. Koža, svojstvena luksuznim markama, savršen odraz francuskog znanja i iskustva, ističe se na sjedalima uzorkom “narukvice sata”, rezerviranim za liniju DS.

DS 5LS nudi visoku razinu tehnologije u motorima THP 160 i THP 200 sa sekvencijalnim izravnim ubrizgavanjem goriva, visokotlačnom pumpom, turbopunjačem tipa Twin Scroll. Povezani su s automatskim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa.

DS 5LS, nudi  uzornu udobnost u klasi zahvaljujući najvećem međuosovinskom razmaku u segmentu C (2,71 m), udobnim sjedalima (prednja sjedala s masažom, stražnja sjedala s naslonima s nagibom do 29° i nasloni za glavu u stilu avionskih), pročišćenom zraku (ionizator zraka), zvučnoj udobnosti (sustav Arkamys, HIFI Denon…), opreme koja olakšava rukovanje i vožnju (otključavanje i zaključavanje automobila te pokretanje motora slobodnih ruku, nadziranje mrtvih kutova, pomoć pri parkiranju sprijeda i straga, kamera za vožnju unatrag…) i potpunoj ponudi informatičko-zabavne tehnologije (dodirni ekran u boji, DVD čitač, pozivi u nuždi…).

DS djeluje u Kini poput samostalne marke, a njezine su jake strane jasno izražene s DS 5LS. To je drugi DS proizveden u Kini u tvornici u Shenzhenu. Prvi je bio DS5, pušten u prodaju 27. rujna ove godine. DS se ne namjerava tu zaustaviti jer će u Kini tijekom 2014. u prodaju krenuti još jedan model proizveden u Kini: SUV. Razvoj linije DS temelji se, između ostalog, na mreži koja se sastoji od 50 specijaliziranih salona u najvažnijim gradovima zemlje.

Tags: / /