Vijesti

Citroën Traction Avant obilježava osamdeset godina

Traction AvantCitroën je u travnju 1934. novinarima predstavio model 7A, automobil koji će uzdrmati tadašnji automobilski svijet mnogobrojnim inovacijama, među kojima su bili i prednji pogonski kotači zbog kojih su ga vrlo brzo prozvali Traction Avant, odnosno prednji pogon. Osam desetljeća poslije, na veliko zadovoljstvo obožavatelja, još se priča o modelu Traction Avant.

Salon Retromobile 2014., održan ove veljače, obilježila je nezaobilazna prisutnost na štandu marke Citroën, kluba La Traction Universelle, koji ima više od 1.500 članova u Francuskoj i inozemstvu. Klub je izložio dva primjerka modela Traction Avant 11 Familiale iz 1937. i 1957. godine.

Od ožujka pa do kraja lipnja, Citroën Traction Sans Frontières 11BL iz 1955.dio je izložbe “Ususret pustolovinama u C_42” u međunarodnom izložbenom prostoru marke Citroën na aveniji Champs-Elysées.

Automobil koji simbolizira prijeratno razdoblje, model Traction Avant, s prednjim pogonom, ove godine slavi osamdeset godina. Predstavljen u travnju 1934., označio je pravu revoluciju za doba kada je bilo uobičajeno da automobili imaju pogon na stražnjoj osovini. Zahvaljujući spuštenom težištu, jednodijelnoj, poptuno čeličnoj karoseriji, smanjenoj masi i posebno proučenoj aerodinamičnosti, model Traction Avant odlikovala su vozna svojstva koja su uvelike odskakala od tadašnje norme (upravljivost, ležanje na cesti itd.). Te su mu kvalitete omogućile da bude u središtu mnogih pustolovina marke Citroën.

Danas, članovi udruge “Traction Sans Frontières” obilaze svijet za njegovim upravljačem, sudjelujući u relijima povijesnih vozila i u humanitarnim projektima. Europa, Afrika, Sjeverna i Južna Amerika… nižući putovanja i kilometre, na dionicama dugim od 3.500 do 8.500 km, Citroën Traction Avant sam priča svoju priču!