Dacia / Testovi

Dacia Dokker

Dacia DokkerDacia Dokker, logičan je nastavak širenja palete vozila rumunjskog proizvođača automobila pod okriljem Renaulta, prema lakom gospodarskom programu. Dostupan u furgon i putničkoj izvedbi, kao Dokker Van, odnosno Dokker, ovaj automobil se nameće odnosom uloženog i dobivenog. Naime, ako gledamo putničku izvedbu, utovarni prostor, ovisno od položaja stražnjih sjedala, varira od 800 do čak 3.000 l. Ovome treba dodati najšira klizna vrata u kategoriji, koja omogućuju jednostavan pristup stražnjim sjedalima i početnu cijenu od 88.900 kn i dobivamo upravo to: puno prostora za uložen novac.

Isprobali smo putničku izvedbu, s najjačim motorom i najbogatijim serijskim paketom opreme iz ponude. Radi se o provjerenom Renaultovom 1,5-litrenom turbo diesel motoru maksimalne snage 90 KS, koji se nudi i u slabijoj izvedbi od 75 KS. Uz te dvije inačice istog motora, u ponudi je još 1,6-litreni benzinski motor snage 85 KS.

Iako smo navikli da je Dacia ustvari Renault, uvijek nas ugodno iznenadi spomenuti turbo diesel u rumunjskom automobilu, kako mirnim i tihim radom, tako niskom potrošnjom. Posebno je zvučna izolacija ono na što nismo navikli kod jeftinijih automobila pa ju kod Dokkera treba posebno istaknuti kao dokaz da je Dacia svakim svojim novim modelom sve konkurentnija marka, čak i na zahtjevnom europskom tržištu.

Dokker je pravi predstavnik nove generacije Dacijinih modela. Pojavio se prvi puta na marokanskom tržištu 2012., a kasnije postupno i u Europi. Baziran je na platformi nove generacijie Sandera, što zbog velikih dimenzija nebismo pomislili na prvu. Dugačak 4,363 m, ima neobično velik međuosovinski razmak od 2,81 m, što mu omogućuje prostranost na stražnjim sjedalima i udobnost u vožnji prilikom nailaska na poprećne neravnine, gdje se ponaša poput velike limuzine.

Dokker je u startu zamišljen kao putnički automobil, što je vidljivo u njegovom dizajnu, za razliku od brojnih konkurenata koji razvijaju prvenstveno dostavno vozilo koje ponude u putničkoj izvedbi. Iz tog razloga, Dokker izgleda kao skladna i dobro osmišljena cjelina te nudi dovoljno elegantne linije za ovu kategoriju vozila, što je u potpunosti u skladu s novim dizajnerskim smjerom marke. Rezultat je, za ovu kategoriju, a posebno za cjenovni razred, vrlo atraktivno vozilo, koje bi moglo s ponosom nositi znak i neke skuplje automobilske marke.

Iznutra je, također, sve u skladu s novim dizajnom, viđenim, prvenstveno na Sanderu druge generacije. Ugodno za oko, no i dalje sve izvedeno od tvrde plastike. Zahvaljujući ugrađenom navigacijskom sustavu s radiom i telefonom, marke LG, koji je dio dodatne opreme svih Dacija nove generacije, središnjom konzolom dominira dodirni zaslon. Zahvaljujući njemu, a rekosmo i općenito dizajnu koji je sasvim solidan, unutrašnjost izgleda dovoljno moderno. Pomnije promatranje otkriva pojedine detalje koji daju do znanja da su upotrebljena rješenja po sistemu funkcionalno i jeftino, no ukupni dojam uopće nije loš. Sjedala su dovoljno velikih površina i dovoljno mekana kako bi omogućila udobnost i na duljim putovanjima pa je, kada uzmemo u obzir cijenu, ovo jedna sasvim solidna opcija za sve koji traže prvenstveno funkcionalnost, dok im je imidž marke manje bitan.

U vožnji se testni automobil ponašao primjereno. Velika, prostrana kabina daje osjećaj slobode, a hvaljeni motor u kombinaciji s izvrsno podešenim ovjesom, nudi zavidan komfor putovanja. Naravno, da se radi o skupljem automobilu, naši kriteriji bi bili nešto stroži, no Dokker je svojim svojstvima i performansama iznad očekivanog pa je to za svaku pohvalu.

Dacia Dokker je pravi primjer napretka ove rumunjske marke i pokazatelj da, gotovo iz godine u godinu, ova marka postaje sve bitniji faktor na automobilskom tržištu. Nešto ranije, to je doživjela Škoda s Volkswagenom, a Dacia, pod okriljem Renaulta, izgleda da još brže napreduje, odnosno, brže hvata korak s vremenom. Tako je Dokker, već u svojoj prvoj generaciji, konkurentan automobil.

Tags: /