Dacia / Testovi

Dacia Duster Delsey

Moda u autoindustriji potaknula je gotovo sve marke na proizvodnju kompaktnih SUV-a, odnosno Crossover vozila, kako se to uobičajeno kaže i nema idealan hrvatski prijevod od jedne riječi. Radi se o vozilima koja su izrađena na platformi ili su podjednake veličine kao vozila tržišnog C segmenta, odnosno kompaktna vozila. Još jedan nespretan, ali jednako uobičajen izraz za kategoriju automobila. Uglavnom potražanja za takvim automobilima raste i ne čudi potez rumunjskog proizvođača Dacie, koja 2010. na tržište uvodi model Duster.

Dacia Duster, je odmah nakon pojave na hrvatskom tržištu izazvala bum i prodajni rezultati bili su u samom vrhu kategorije automobila kojoj pripada. Radi se o vozilu simpatične vanjštine, s provjerenom i pouzdanom Renault-Nissan mehanikom koja omogućuje pogon na sve kotače. Kada tome dodamo početnu cijenu od 81.000 kn, dobivamo točno to što se dogodilo: navalu na Dacia prodajne salone. No, osnovni model nema pogon na 4 kotača, nema ni bočne zračne jastuke, da ne govorimo o drugome i nema mnoštvo toga što nudi konkurencija po većoj cijeni. Da, postoji doplata i postoje paketi opreme.

Mi smo imali na testu izvedbu s Delsey unutrašnjim paketom opreme, koji se isporućuje samo s najbogatajim standardnim paketom i pogonom na sve kotače. Skuplja od ove je jedino izvedba s kožnim sjedalima, kojoj još možemo dodati nekoliko dodataka s liste dodatne opreme idolazimo do maksimalne cijene od 158.440 kn. Gotovo dvostruka cijena za isti automobil nije neobična pojava u ponudama automobila, no Dacia za gotovo 160.000 kn sigurno nije marketinški mamac za kupce. Rekosmo, provjerena Renault-Nissan mehanika krije se ispod simpatične Dusterove vanjštine. Testni model imao je 1,5-litreni turbo diesel motor, maksimalne snage 81 kW (110 KS) s mogućnošću odabira pogona samo na prednje kotače, na sve u automatskom modu, koji po potrebi ukljućuje stražnje kotače ili konstantni pogon na sve kotače.

Renault motor i Nissan pogon u Dacia odijelu.

U praksi je to sasvim OK. Vozna svojstva Dustera su primjerena kategoriji vozila kojoj pripada, no unutrašnjost i oprema je ipak iz nekih drugih, povijesnih vremenima. Sigurnosna oprema nije na zavidnom nivou pa Duster ima samo 3 EuroNCAP zvjezdice, čime ne zaostaje za ostalim Dacijinim modelima, ali zaostaje za konkurencijom. Da, uvijek možemo reći da Dacia ima jeftinije automobile, ali se onda postavlja pitanje kolko vaš život vrijedi i hoćete li se voziti u autu s 5 ili 3 zvjezdice s testa sigurnosti putnika.

Za koga je onda ovaj automobil i kako to da su mu prodajni rezultati tako dobri? Hoćete biti u trendu i voziti SUV? Tražite automobil koji je veći od susjedovog? Ne želite to platiti puno? Evo vam Dacia Duster. Izvana izgleda stvarno dobro.