sport

Ecclestone: Vettel je žrtva ‘talijanskog posla’

Šef Formule 1, Bernie Ecclestone tvrdi da je za lošu situaciju Ferrarija u potpunosti kriva talijanska kultura i način vođenja momčadi.

Protekle tri godine gledali smo Mercedesovu dominaciju u F1, a prije toga imali smo dominaciju Red Bulla nekoliko godina. Međutim, imali smo i zlatno doba Ferrarija prošloga desetljeća, kada je talijanska momčad predvođena svojim herojem Michaelom Schumacherom pokorila svijet Formule 1. Schumacher koji je u Marranelo stigao iz Enstonea 1996., prvi naslov svjetskog prvaka s Ferrarijem osvojio je 2000. godine. Uzastopno je osvajao titule do 2004., no 2006. godine oprostio se od Scuderie kako bi svoje mjesto prepustio Kimiu Raikkonenu. Raikkonen nakon toga prepušta svoje mjesto Fernandu Alonsu. I od tada tako funkcionira Ferrari.

Prije tog zlatnog doba Ferrarija bilo je jedno dugačko razdoblje od 21 godine kada nisu uspjevali napraviti bolid dovoljno dobar za svog svjetskog prvaka. Osvajali su nekoliko konstruktorskih titula, ali prije Schumacherovog naslova svjetskog prvaka 2000., posljednji prvak bio je Jody Scheckter 1979.

Značajan doprinos u povratku Scuderie na vrh imali su međunarodni stručnjaci. Francuz Jean Todt, Britanac Ross Brawn i Južnoafrikanac Rory Byrne. Talijanski tradicionalisti zgražali su se ovakvim vodstvom stranih ljudi koji nisu znali ništa o njihovoj ‘la passione‘, ali uspjelo je.

Ferrari ni ove sezone nije ostvario niti jednu pobjedu što je druga takva sezona u tri godine i deveta godina zaredom bez titule. Ecclestone tvrdi da je glavni razlog tomu talijanski način vođenja momčadi koji jako šteti cijelom Ferrariju.

”Ferrari se vratio u ono razdoblje prije Michaela i Todta. Previše Talijana radi za momčad trenutno. Nemam ništa protiv Italije, ali Talijani u svojoj krvi nemaju onu čvrstoću za vođenje momčadi. Ferrari treba svježu krv,” izjavio je Bernie.

Međutim, Ecclestone je uvjeren da će Sebastian Vettel, koji bi volio ponoviti slavu svog heroja Scumachera ostati vjeran momčadi iz Maranella.

”Sebastianova misija je Ferrari. Poznajem ga dovoljno dobro i znam da želi ostvariti svoj san sa Ferrarijem,” dodao je Britanac.

Izvor: GP1.hr