Vijesti

Eksperiment Volva prvi na svijetu otkriva emotivnu snagu automobilskog dizajna

Prvi znanstveni eksperiment ove vrste otkrio je da lijepo dizajniran automobil može potaknuti snažne dojmove koji su u skladu s temeljnim ljudskim emocijama. Znanstveni eksperiment, koji je Volvo Car Group (Volvo automobil) proveo u suradnji s EEG specijalistima tvrtke Myndplay, testirao je sudionike eksperimenta tako što je analizirao način na koji ljudski mozak emotivno reagira na dizajn automobila te na estetski doživljaj koji pobuđuje.

EEG je proces snimanja električne aktivnosti na koži lubanje kod kojeg se mjere fluktuacije u naponu a  koje nastaju usljed kretanja neurona u mozgu. Eksperiment je potvrdio da ljudi emotivno reagiraju na oblik automobila, a očigledno je da su muškarci genetski programirani da im se sviđa uglađen dizajn s prekrasnim linijama.

Provođenje eksperimenta podudarilo se s predstavljanjem novog Volvo Concept Coupé modela – prve izražajne interpretacije nove dizajnerske strategije Volva koja za cilj ima stvoriti emotivniju povezanost s brendom. Sudionici su upitani da ocijene seriju slika, dok je EEG mjerio moždanu aktivnost. Slike su prikazivale novi Volvo Concept Coupé te automobile koji su već ranije ocijenjeni kao ružni ili zastarjeli, a tu su bile i slike sretne i rasplakane bebe te muškarca i žene koji se smatraju lijepim.

Thomas Ingenlath, stariji predsjednik dizajna pri Volvo Cars kompaniji izjavio je: “Ovo istraživanje konačno dokazuje ono na što smo uvijek pomišljali. Lijepo dizajniran automobil može izazvati jaku emocionalnu reakciju.”

  •  Muškarci su pokazali više emocija prilikom gledanja lijepog automobila, nego prilikom gledanja slike rasplakanog djeteta.
  • Žene su pokazale gotovo dvostruko više emocija od muškaraca prilikom gledanja slike rasplakanog djeteta.
  • 74% muškaraca izjavilo je da dobar dizajn automobila izaziva pozitivna osjećanja.
  • Samo 33% žena je automobil ocijenilo atraktivnijim od zgodnog muškarca.
  • 60% muškaraca tvrdi da ih vožnja lijepog automobila čini samouvjerenim i jakim.

Dr David Lewis, vodeći britanski neurolog izjavio je: “Percepcija estetski ugodnog dizajna je iskustvo koje kombinira razumijevanje i emocije. One su toliko povezane da ih je gotovo nemoguće razlikovati. Estetsko iskustvo uključuje spoj osjetilnog užitka, značajne interpretacije i emotivne uključenosti.”

Paralelno istraživanje, koje je proveo OnePoll, otkrilo je da 43% muškaraca tvrdi da je izgled automobila najvažniji aspekt, važniji i od interijera, dodataka, kotača i motora. Prednji dio automobila je muškarcima najatraktivniji, dok žene više gledaju izgled stražnjeg dijela vozila.

Jedina slika na koju su i muškarci i žene imali istu reakciju je bila slika rasplakane bebe. Ona je kod sudionika izazvala najizraženije emocije te dobila najviše negativnih ocjena. Žene su pokazale najemotivniji odgovor na sliku rasplakane bebe, dok su muškarci pokazali više emocija prilikom gledanja lijepog automobila nego prilikom gledanja tužnog djeteta.

Onepoll istraživanje uključilo je 2.000 ispitanika. Volvo ‘“Emotion Of Design’“ studija osmišljena je kako bi izmjerila emocionalnu reakciju na objekte putem promatranja fotografija. Kako bi se izmjerio emotivna reakcija sudionika, korišten je MyndPlay EEG uređaj koji je mjerio promjene u Beta i Gamma frekvencijama. Sudionici su imali zadatak da ocijene kako se osjećaju kada vide svaku pojedinu sliku.

Kako bi se potaknula emotivna reakcija, među slikama se našla i ona nasmijane bebe. Tu je bila i slika 30 godina starog automobila, ali i prazna slika kako bi se normalizirala mjerna linija. U drugom dijelu eksperimenta mjerila se i razina otkucaja srca. Podaci su analizirani i uspoređeni s prethodnim eksperimentima kako bi se dobili finalni rezultati.

Tags: