sport

FIA: Dva obrambena poteza u istom smjeru od sad će se kažnjavati

Vozačima Formule 1 upućena je nova direktiva FIA-e vezano uz branjenje prilikom utrkivanja. Vozačima naime više nije dozvoljeno napraviti dva defanzivna poteza u istom smjeru, a ako to učine prijeti im kazna.

Nakon što je Sebastian Vettel dva puta blokirao Lewisa Hamiltona u borbi za poziciju na VN Rusije, o incidentu se raspravljalo na brifingu uoči VN Japana.

Na brifingu je Hamilton htio pojašnjenje je li dozvoljeno vozačima pomicati se dva puta u istom smjeru, a pritom izbjeći sankcije.

FIA je sada pojasnila da je prekršaj ukoliko se vozač pomakne više od dva puta u istom smjeru. Ako se to ipak dogodi vozač će pasti pod istragu sudaca utrke zbog kršenja pravila.

U Rusiji je Hamilton istaknuo kako se Vettel pomaknuo dva puta – jednom da mu zatvori vrata, a drugi puta kako bi ga u potpunosti blokirao.

Trkaći direktor Formule 1 Charlie Whiting drži da Vettelovi potezi nisu dva različita pomaka već da su bila u istom smjeru. No, Nijemac je prošao bez kazne.

Međutim, sada je objasnio vozačima da bi u budućnosti suci mogli ovakve poteze kažnjavati.

“Pravilo vezano uz dva pomicanja se promatra kao jedan pomak pri branjenju u jednu stranu pa u drugu stranu. Mislim da su svi tako generalno tumačili pravilo. Ali nakon toga sam vidio incident i vidio sam dva pomaka Vettela. Nije izgledalo kao dva poteza u istom smjeru i zbog toga suci nisu reagirali,” objasnio je Whiting.

Dodao je kako će se kao kršenje pravila tretirati ako vozač između prvpg i drugog pomaka napravi malu pauzu od sekunde.

“Ono što je zaključak jest da ako vozač radi dva poteza u jednu stranu jest isto kao i da radi dva u suprotnom smjeru. Pravilo vrijedi i za jedno i za drugo. Da je Seb išao u jednu stranu, pogledao pa opet otišao u istu, mislim da je to jednako kršenje kao i da se pomicao dva puta u različitim smjerovima,” zaključio je Whiting.

Izvor: GP1.hr