sport

FIA vratila Hondi jedan razvojni token

Hondine nadogradnje s VN Malezije zahtijevale su manje razvojnih tokena nego je to japanski proizvođač mislio, potvrdili su iz FIA-e.

McLarenov dobavljač motora je u Sepangu potvrdio da su potrošili jedan token za lakši blok motora te jedan token za novi, lakši i nešto drugačiji ispušni sustav. Te nadogradnje je koristio Fernando Alonso tijekom slobodnog treninga u petak na Sepangu te će ih koristiti i na VN Japana.

Međutim, FIA je smatrala da su izmjene na bloku motora bile zbog pouzdanosti, pa su informirali Hondu da neće biti potrebno potrošiti token za te nadogradnje.

Nakon daljnjih razgovora između dvije strane, FIA je zatražila od Honde da ponovno prilože dokumente o izmjeni bloka motora.

Papirologija je završena u četvrtak na Suzuki, a FIA je u petak službeno potvrdila slučaj.

Honda sada na raspolaganju imajoš dva razvojna tokena, ali nema planove iskoristiti ih za preostale četiri utrke.

Nakon VN Japana, nadogradnje se planiraju instalirati i na bolid Jensona Buttona za VN SAD-a pa će Britanac zbog toga morati odraditi i grid kaznu.

U međuvremenu, Honda istražuje štetu na Alonsovom ispuhu koja se dogodila tijekom slobodnog treninga. Japanski proizvođač nije siguran što je uzrokovalo štetu, ali je vrlo vjerojatno posljedica udarca stražnjim dijelom bolida u barijeru tijekom prvog slobodnog treninga.

Izvor: GP1.hr