Fiat / Testovi

Fiat Panda

Kada jedan automobil u 31 godinu proizvodnje ima samo dvije generacije, onda znate da se radi o nećemu posebnome. Ne, nije to neki egzotični, ultra skupi model. Naprotiv, jeftin i pouzdan, ali vrlo zanimljiv i atraktivan. Njegovo ime je Fiat Panda. Mali gradski automobil ili mali terenac, ovisno o tome jeli ima pogon na prednje ili na sve kotače.

Ovog puta nećemo obrađivati dugu povijest ovog automobila jer je treća generacija Fiat Pande, ove godine stigla u Hrvatsku. Predstavljena na auto salonu u Frankfurtu 2011, nova generacija Pande je Fiatov povratak korijenima, ali istovremeno i korak u budućnost. Naime, proizvodnja je vraćena u Italiju, u potpuno preuređenu Fiatovu tvornicu pokraj Napulja. Prvu tvornicu s najnovijim tehnološkim i tehničkim dostignućima, s ciljem izrade savršenih proizvoda. Ova tvornica uvodi Fiat u budućnost i predstavlja primjer na kojem će biti uređen svaki slijedeći pogon za proizvodnju automobila ove talijanske marke. Zato i rekosmo da je nova Panda istovremeno povratak u prošlost i korak u budućnost, ali u najpozitivnijem smislu.

Nova Panda je najveća Panda do sada. Čak 31 cm dulja od prve generacije, Panda nije više minijaturni Fiat. Zadržavajući osnovni kutijasti oblik, ali s dovoljno zaobljenim rubovima, primjereno današnjem shvaćanju lijepog u auto industriji, nova Panda je atraktivan, funkcionalan gradski automobil.

Prostrana unutrašnjost dizajnirana je s posebnom pažnjom i besprijekorno slijedi smjernice vanjskog dizajna, dok su upotrebljeni materijali zaslužni za ugodu i oku i na opip pa sve izgleda daleko finije i skuplje od stvarnih novaca koje za ovaj automobil trebate izdvojiti. Kvalitetno izvedena zvučna izolacija također doprinosi osjećaju vožnje u daleko skupljem vozilu pa je nova Panda jedan od onih automobila s kojim ste jednostavno sretni. U Pandi čak i tvrda plastika ne izgleda jeftino, zahvaljujući posebno obrađenoj površini. Naime, površinska hrapavost napravljena je sitnim slovima, odnsono riječima PANDA. Fenomenalan detalj.

Fiat je oduvijek poznat po svojim malim automobilima, ali i po tehničkim riješenjima koje kasnije primijenjuju i ostali europski proizvođači. Tako ni Panda ne zaostaje s inovacijama od kojih izdvajamo dvocilindrični motor s 85 KS i hidraulični upravljanim mjenjačem, u kombiniaciji sa Start/Stop funkcijom i posebnim ECO režimom rada u kojem je maksimalna snaga smanjena na 77,5 KS. Tu je Fiat otišao korak dalje od konkurencije koja, pod ECO mod obično podrazumijeva označavanje optimalnog trenutka za prebacivanje stupnja prijenosa ručnog mjenjača na instrument ploči i eventualno Start/Stop funkciju. Panda s ovom opcijom emitira svega 95 g CO2 na 100 km dok ubrzanje od 0 do 100 km/h za svega 10 sekundi govori da ništa nije napravljeno nauštrb performansi. Dapače, ta opcija, koja najmanje troši je i najbrža.

Mi smo isprobali osnovni model. 1,2-litreni benzinski motor s maksimalnom snagom 51 kW (69 KS) godianama je prisutan u modelima Fiat grupe, prema pravilu, ne mijenjaj ono što je dobro. S prosječnom potrošnjom od 7 l na 100 km i primjerenim ubrzanjima za gradski automobil, mnogima će ova, najjeftinija izvedba biti prvi odabir.

Osnovni paket opreme nudi puno više nego očekujete i praktično sve što je potrebno modernom gradskom stanovniku. Kada svemu navedenom dodamo mjenjač i ovjes bez zamjerki te prostranu unutrašnjost koja će zadovoljiti potrebe četvero odrasle osobe pozamašnih dimenzija, onda se sjetimo povijesti i priznajemo ponovno Fiatu da zna napraviti gradski automobil.

Treća generacija Pande, dostojan je nasljednik prethodnih generacija, koje su se, ponovimo, zadržale na tržištu punih 31 godinu i ako se taj trend nastavi, ovaj model ćemo ponovno gledati u godinama koje dolaze. Prema viđenome ima sve adute, jer ne zaboravimo, nakon ove, dolazi i Panda s pogonom na sve kotače, a to je priča o uspjehu koju ćemo vam ispričati nekom drugom zgodom.

Tags: /