Ford / Testovi

Ford Focus

Gotovo dvije godine je prošlo od kako smo vam predstavili Ford Focus treće generacije, no tada se radilo o limuzini, kao jednoj od tri moguće karoserijske izvedbe, a sada govorimo o peterovratnom modelu.

Ford Focus je kroz dvije generacije, a na tržištu je od 1998. godine, postojao u dvije različite izvedbe: za europsko i sjevernoameričko tržište. Treća generacija postala je globalni model, što znači da je novi Focus jednakog izgleda bez obzira na tržište.

Za razliku od nekih drugih zemalja u Hrvatskoj je novi Focus dostupan u sve tri karoserijske inačice: 5 vrata, limuzina i karavan. Iako se u ovom tržišnom segmentu u Europi najbolje prodaju modeli s 5 vrata, dobri prodajni rezultati limuzina, dakle modela s 4 vrata, kod nekih konkurentskih modela, ponukali su Ford na maksimalnu moguću ponudu u našoj zemlji. Obzirom na malo hrvatsko tržište, zanimljiva poslovna odluka kojom će profitirati oni, zbog kojih se uostalom proizvodi i nude, dakle kupci.

Ovom prilikom isprobali smo peterovratnu izvedbu s najslabijom turbo diesel motorom. Riječ je o slabijoj izvedbi 1,6-litrenog motora, maksimalne snage 70 kW (95 KS). Naime postoji i snažnija izvedba istog motora s maksimalnom snagom 85 kW (115 KS). Kad smo već kod motora pogonjenih plinskim ulje, postoje i dvije inačice dvolitrenog motora i onda kad tome svemu dodamo i solidnu ponudu benzinskih motora, možemo reći da postoji Focus za svačiji ukus.

Iako se na prvi pogled 95 KS čini malo, sasvim je dovoljno. Izvrsno podešen prijenosni odnos mjenjača, precizne ručice, maksimalno iskorištava potencijal motora i u svakom trenutku imate dovoljno snage. Ovjes je sam vrh kategorije pa i s ovim, slabim motorom ostvarujete zavidne brzinske prosjeke.

Ugodi vožnje doprinosi zvučna izolacija te fenomenalna sjedala, koja ne umaraju ni na duljem putovanju. Ovdje moramo napomenuti da se radilo o najslabije opremljenoj izvedbi tako da smo stvarno ugodno iznenađeni.

Treća generacija Focusa donosi novi korak u dizajnerskoj evoluciji modela. Nema tu drastičnih promjena, niti izvana, niti iznutra,. Kod modela s 5 vrata uočljiva je promjena pozicije stražnjih rasvjetnih tijela, koja sad nisu više uz stražnje staklo, dok je kod limuzine sve na uobičajenom mjestu, samo malo drukčije, sukladno novom dizajnu. Prednji kraj je jednak za sve izvedbe, a dominiraju naglašeni stvarni i lažni otovori za zrak, izrazito velikih dimenzija.

Novi Focus je model koji širinom ponude, bilo karoserisjkih izvedbi, bilo motora i opreme zadovoljava veliki broj kupaca, a ovisno o želji i mogućnostima možete odabrati sebi primjerenu izvedbu. Isprobajte prije kupnje jer na ovom primjeru vidite da i ono što na papiru ne izgleda dovoljno, može biti za vas idealno.

Tags: /