sport

Formula 1 cilja na motore s 1200 KS za 2021.

Nakon sastanka s trenutnim proizvođačima motora u Formuli 1, predsjednik FIA-e, Jean Todt, otkrio je kako je glavni cilj učiniti ove hibridne pogonske jedinice jednostavnijim, jeftinijim i glasnijim.

Novi direktor sporta, Ross Brawn, isto tako kaže da je trenutno najvažnije dogovoriti i odrediti plan za buduće motore i u kojem smjeru želi ići F1. Ističe kako bi se napravio koncept buduće F1, prvo se moraju deklarirati pravila za motore, jer sve ovisi o pogonskim jedinicama.

”Moramo u dogovoru s proizvođačima motora razgovarati i isplanirati u kojem smjeru želimo nastaviti. Sve ovisi o pogonskim jedinicama,” rekao je Brawn.

Poslovni suradnik Formule 1, Michael Schimdt tvrdi da su u prvom planu za 2021., V6 pogonske jedinice s dva turbo punjača koje bi razvijale 1200 konjskih snaga. Isto tako spominje se i standardiziranje baterija i turbo punjača, te da bi se hibridni dio motora pojednostavio u KERS (Kinetic Energy Recovery System).

”Imamo dva problema. Prvi je to da FIA ne želi odustati od hibridnih motora, ali jedan turbopunjač ne proizvodi dobar zvuk. Trenutno najveći problem je zvuk koji je jako loš. Trebamo dva turbo punjača za zvuk. Ali onda to postaje tehnički komplicirano jer ne možemo dobiti energiju iz ispušnog sustava. Tako da bi FIA onda morala žrtvovati MGU-H i pružiti navijačima bolji zvuk,” rekao je komentator njemačkog Sky-a, Marc Surer.

Izvor: GP1.hr