sport

Formula 1 potvrdila na kojim ćemo stazama gledati sprint utrke u 2024.

????

Za iduću sezonu ponovno je plan održati šest sprint vikenda. Na nekim stazama to već postaje običaj, a dvije su lokacije sasvim nove u sprint kalendaru…

Od ranije je poznat kalendar F1 utrka za 2024., kao i podatak da će timovi i vozači posjetiti čak 24 lokacije u sklopu idućeg izdanja Svjetskog prvenstva. Sada znamo i to da će tijekom sezone biti odrađeno šest trkaćih vikenda koji će uključivati sprint format, a znamo i na kojim stazama.

Treću godinu zaredom sprint utrke ćemo gledati na Red Bull Ringu i Interlagosu, tako da za te dvije staze to postaje normalna stvar. Nakon što su ove godine prvi put uključivale sprint, isto će biti i iduće godine u slučaju Velikih nagrada SAD-a (Austin) i Katara. Još će jedna američka staza imati sprint. Riječ je o Miamiju, a taj će format imati priliku gledati i Kinezi, prilikom povratka Formule 1 u Šangaj.

“Oduševljen sam što mogu najaviti šest uzbudljivih lokacija za F1 sprint utrke sljedeće sezone, uključujući dva nova domaćina – Kinu i Miami. Oba će biti fantastični dodaci i pružiti sjajne utrke za sve naše fanove na utrci i one koji gledaju kod kuće”, rekao je Stefano Domenicali, predsjednik i izvršni direktor Formule 1.

“Od svog nastajanja 2021. sprint je konstantno donosio povećanje gledanosti na TV-u, više zabave na stazi za posjetitelje i povećani angažman pratitelja na društvenim i digitalnim platformama. Veselimo se uzbudljivim eventima sljedeće godine. ”

U vodstvu Formule 1 pojašnjavaju kako sprint utrke dodjeljuju onim stazama na kojima je moguće pretjecati, kako bi fanovi gledali blisko i zabavno utrkivanje. Također, naglašavaju da su sprint utrke imale pozitivan utjecaj na gledanost Formule 1 od uvođenja tog formata 2021. godine.

Prilikom razgovora na sastanku Komisije Formule 1 u studenome, ustanovljena je opća podrška za određene izmjene sprint formata u 2024., kako bi se dodatno odvojile aktivnosti vezane uz sprint od onih za Grand Prix. Sportski savjetodavni odbor proučit će određene pojedinosti, posebno u vezi s vremenskim rasporedom i parc ferme pravilima, a konačni prijedlog bit će predstavljen F1 Komisiji na prvom sastanku u 2024. Nakon tog sastanka bit će objavljene potencijalne promjene sprint formata.

“Drago mi je da smo potvrdili šest sprint evenata za sljedeću sezonu i veselim se povratku četiri domaćina koji su pružili uzbudljivu akciju u sprint utrkama ove godine. Dodatak Šangaja bit će izazov za timove i vozače kad se Formula 1 vrati u Kinu prvi put nakon 2019., a sprint u Miamiju dat će novu dimenziju tom očaravajućem vikendu. Moramo kontinuirano razvijati i prilagođavati format, vodeći računa da radimo ono što je najbolje za sport. Stoga, radimo s FOM-om i timovima na definiranju pravca kojim će sprint format krenuti u budućnosti.”

Mohammed Ben Sulayem, predsjednik FIA-e

Objava Formula 1 potvrdila na kojim ćemo stazama gledati sprint utrke u 2024. pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Izvor: GP1.hr