sport

Formula 1 predstavila plan postizanja ekološke održivosti do 2030. godine

Nakon 12 mjeseci intenzivnog rada FIA-e, stručnjaka za održivost, timova, promotora i partnera, Formula 1 predstavila je ambiciozan plan prema kojemu do 2030. godine želi eliminirati emisiju štetnih stakleničkih plinova odnosno učiniti sport ugljično potpuno neutralnim.

Inicijativa se odnosi na bolide Formule 1, sve aktivnosti na stazi, ali i ostale operacije vezane za sport. Projekti redukcije ugljičnih spojeva počet će odmah, s ciljem povećanja održivosti sporta.

U mnogim područjima Formula 1 je tijekom godina bila predvodnik tehnoloških inovacija. Vlastodršci su sportu postavili novi zadatak: ubrzati napredak i razviti tehnologije koje će smanjiti, a onda i eliminirati emisiju ugljičnih plinova, koji su danas produkt ICE (Internal combustion engine) komponente pogonske jedinice. To znači da će hibridna pogonska jedinica igrati ključnu ulogu u budućnosti automobilske industrije.

Trenutna hibridna pogonska jedinica, u kombinaciji s naprednim održivim gorivima te sustavima za prikupljanje energije, predstavlja izuzetnu priliku u budućnosti razviti pogonsku jedinicu koja se neće oslanjati na ugljikove spojeve. U Formuli 1 vjeruju da to može pomoći pri smanjivanju emisije stakleničkih plinova na globalnoj razini, a ideja je da bi se nova tehnologija mogla primijeniti na preko milijardu vozila koja danas kruže svijetom pogonjena motorima s unutarnjim izgaranjem.

Formula 1 planira u potpunosti koristiti obnovljive izvore energije za svoju logistiku, putovanja, urede, objekte i tvornice. Prvi je cilj do 2025. godine osigurati da svi eventi budu ekološki samoodrživi, bez korištenja materijala koji se ne mogu reciklirati ili ponovno upotrijebiti. Dakle, Formula 1 kreće u jednom “zelenijem” smjeru, a želi da u tom smjeru krene i razvoj svih staza koje će biti u kalendaru.

“U svojoj preko 70 godina dugoj povijesti, Formula 1 je bila pionir brojnih tehnologija i inovacija, koje su pozitivno doprinijele našem društvu i pomogle u borbi s emisijom stakleničkih plinova. Mnogi ne znaju da su današnje hibridne pogonske jedinice najefikasnije na svijetu. Stvaraju više snage koristeći manje goriva i stvarajući manje CO2 nego drugi automobili.”

“Vjerujemo da F1 može nastaviti u ulozi vođe auto industrije, raditi sa stručnjacima energetskog i automobilskog sektora te predstaviti svijetu prvi motor s unutarnjim sagorijevanjem koji bi imao nulti ugljični otisak te značajno smanjio emisiju stakleničkih plinova na globalnoj razini”, izjavio je CEO Formule 1 Chase Carey.

Predsjednik Svjetske automobilističke federacije, Jean Todt, ovako je prokomentirao ovaj ambiciozan plan Formule 1: “FIA pozdravlja ovu inicijativu Formule 1. Ne samo da je ohrabrujuća za budućnost motorsporta, već bi mogla imati pozitivne učinke na društvo u cjelini.”

“Naša predanost zaštiti okoliša na globalnoj razini je krucijalna. FIA je pokrenula svoje programe i inicijative prije nekoliko godina, a u Formuli 1 od 2014. imamo hibridne pogonske jedinice, koje su esencijalne za razvoj motorsporta najvišeg ranga.”

“Isti taj razlog vodio nas je prema zadržavanju te filozofije unutar okvira pravilnika Formule 1, koji će se primjenjivati od 2021. S uključivanjem timova, vozača, brojnih vlastodržaca i ključno, milijuna fanova diljem svijeta, FIA i Formula 1 posvećene su cilju da se motorsport pretvori u laboratorij inovacija korisnih za okoliš.”

Izvor: GP1.hr