sport

Formula 1 s glasnijim i jeftinijim motorima iza 2021.

Formula 1 postigla je dogovor oko uvođenja jednostavnijih, jeftinijh i glasnijih motora od 2021. kada bi ciklus trenutnih pogonskih jedinica trebao doći kraju.

Formula 1 trenutno koristi 1.6 litrene V6 turbo motore, a to se koriste generatori topline i kinetike kako bi se obnovila energija i dala dodatna snaga. Sastanak se stoga održao kako bi se razmotrila budućnost iza 2020.

Na sastanku su bili trenutni proizvođači motora u Formuli 1 te neki proizvođači koji nisu dio vrha motosporta. FIA-in predsjednik Jean Todt također je bio među njima te je donešen plan od četiri točke.

  1. Želja da se Formula 1 održi kao sam vrh tehnologije u motosportu i kao laboratorij za razvoj tehnologije relevantne za cestovne automobile
  2. Težnja da buduće pogonske jedinice budu snažnije, a pritom jednostavinije i jeftinije za proizvodnju i razvoj
  3. Poboljšanje zvuka pogonske jedinice
  4. Omogućiti vozačima da voze punom snagom više vremena

“Zadovoljan sam procesom i činjenicom da se toliko različitih strana uspjelo dogovoriti oko smjera Formule 1 u tako važnom tehničkom području. Naravno, sada moram sjesti i raditi u detalje točno kako bi pogonske jedinice u 2021. trebale izgledati. Počeli smo dobro i veselim se razradi procesa kako bi smo napravili najbolje odluke za budućnost Formule 1,” rekao je Todt koji je već ranije u potpunosti odbacio mogućnost vraćanja V10 ili V12 motora.

Izvor: GP1.hr