sport

Furbatto: Sumnjam da ćemo vidjeti promjenu na bolje

Bivši McLarenov, Toro Rossov i Manorov dizajner, Luca Furbatto, zabrinut je jer smatra da nova pravila Formule 1 možda ne idu u pravom smjeru.

Nedavno je Carlos Sainz objavio fotografiju na društvenim mrežama na kojoj se vidi koliko je morao raditi na mišićnoj masi kako bi njegovo tijelo izdržalo brže bolide kakve bi trebali gledati ove godine.

Međutim, Furbatto smatra da pravila u sezoni 2017. možda i neće biti dobra za ‘oktanski cirkus’. Prvenstveno je zabrinut jer bi top momčadi mogle biti daleko ispred ostatka grida.

“Posebno gledano, Mercedes i Red Bull uvijek naprave bolje šasije od rivala sa skromnim resursima,” rekao je Furbatto za blog talijanskog novinara, Lea Turrinija.

Furbatto se potom nadovezao na nove šire Pirellijeve gume koje bi trebale povećati mehanički grip. Furbatto smatra da će to pomoći samo momčadima koje imaju bolje aerodinamičke resurse.

“Kako će bolidi stvarati više downforcea, tako će grip gume biti veći. To će utjecati na razlike između momčadi iako se svi nadaju da će biti drugačije,” dodao je.

Ove sezone bolidi će biti nešto duži sa širim prednjim krilom nešto agresivnijeg izgleda. Također, stražnje krilo trebalo bi biti niže i šire. S novim pravilima izgleda kako bi naglasak trebao biti stavljen na aerodinamiku, ali Furbatto smatra kako će i u 2017. godini sve ležati u snazi pogonske jedinice. Nedavno je i Mark Webber, bivši Red Bullov vozač, imao slične pretpostavke.

“Mislim da nećemo vidjeti promjenu na bolje. Zapravo, mislim da će biti potpuno suprotno. Bolidi će 2017. godine voziti veći postotak kruga punim gasom pa će to pomoći i momčadima s jačom snagom,” smatra Furbatto koji dodaje kako to znači i veću potrošnju goriva, a pritom i češće štednje.

“Ne želim kritizirati nova pravila, ali gledam na podatke i na kalkulacije objektivno. Pogledajte to kao zabavu koja nije direktno povezana sa brzinom. Na Mugellu je MotoGP oko 25 sekundi sporiji od F1 bolida, ali ne mogu reći da je MotoGP manje spektakularan,” zaključio je Talijan.

Izvor: GP1.hr