Honda / Testovi

Honda Accord 2,4 Executive

Redizajnirana Honda Accord ima doslovce blagi redizajn, ali nudi neke tehničke novosti koje tek kasnije uočite u vožnji. To bi mogla biti prva, ali i zadnja rečenica u priči o aktualnom modelu Honde Accord.

Isprobali smo Accord s 2,4-litrenim benzinskim motorom, maksimalne snage 148 kW (201 KS), ručnim mjenjačem i Executive paketom opreme. Iz vana vidljiva promjena je na prednjim i stražnjim svjetlima, te prednjem i stražnjem braniku. Blaga, ali vidljiva promjena.

Bitnije od izgleda je nova funkcija prednjih svjetala. Naime, ukoliko uzmete jedan od paketa opreme, poput ovoga, koji sadržavaju Bi-Xenon svjetla, tada dobivate automatsko paljenje dugih svjetala te dodatna svjetla za skretanje. Obzirom na sve te, za Accord, novitete, malo smo razočarani što ne postoje i dnevna svjetla pa i dalje morate paziti jesu li glavna svjetla upaljena za vrijeme vožnje po Sloveniji ili Hrvatskoj u vrijeme zimskog računanja vremena.

U Hondi se hvale da je sad bolja zvučna izolacija, no stari model s tim motorom smo vozili prije gotovo dvije godine pa ne možemo izmjeriti i usporediti. Ni stari nije ostao u sjećanju kao bučan pa ni s novim nemamo problema, iako nije baš osjetno tih poput npr. Peugeota 508.

Obzirom na vremenske uvjete prilikom isprobavanja, posebno bismo pohvalili vozna svojstva na snijegu koja potvrđuju izvrsnu izbalansiranost automobila.

Ovisno o načinu vožnje i postotku autoputeva, brzih cesta i gradskih prometnica, prosječna potrošnja s ovim motorom, koji je ujedno i najjači u ponudi, kreće se između 9 i 10 l na 100 km pa možemo reći da je štedljiv, iako danas, s ovom cijenom goriva, ni to više nije mali izdatak. U ponudi su još dvolitreni benzinski i 2,2-litreni turbo diesel, s time da je za razliku od, recimo, njemačkog tržišta, u hrvatskoj dostupna samo slabija od dvije inačice turbo diesel-a, sa 110 kW (150 KS). E sad, pazite ovo: turbo diesel je od benzinca skuplji čak 36.000 kn! 2009. godine je ta razlika u odnosu na slabiji benzinac bila 15.000 kn, a u odnosu na jači, 10.000 kn. Što se dogodilo nakon redizajna? Ili bolje rečeno, što se dogodilo s hrvatskim zastupnikom? Dakle, zaboravite da postoji diesel. Uostalom kupci Honde ionako očekuju snažan benzinac, samo što sad stvarno ni nemaju izbor.

U unutrašnjosti nismo primijetili promjenu. I dalje tipke na upravljaču imaju svoju boju osvjetljenja, koja nema nikakve veze s ostatkom automobila pa po noći izgleda kao da je s nekog drugog automobila. Upravljač zelen, ambijentalno osvjetljenje plavo, a instrumenti i sve ostale tipke oko vas bijele. Bravo japanci, stvarno ste se pogodili! Ostalo je sve u redu. Materijali izgledaju i na opip djeluju kvalitetno, a opremljenost, pogotovo u ovom Executive paketu opreme je vrhunska. Kožna sjedala, od kojih su prednja grijana, elektro podesiva, dvozonska klima itd. itd. i opet naglašavamo automatska duga svjetla kao stvarno koristan dio opreme i najznačajniji napredak u odnosu na stari model.

Osnovni model, s dvolitrenim benzinskim motorom, je dostupan po cijeni od 215.900 kn, a prvi po cijeni s ovim svjetlima je model Type-S, koji ima jači benzinski motor i puno opreme po cijeni od 251.900 kn. Executive je skuplji svega 4.000 kn.

Dakle, blagi redizajn Accorda je donjeo zanimljivu tehnološku promjenu prednjih svjetala, ali u potpunosti eliminirao turbo diesel motor iz konkurencije. Sve ostalo je u praksi jednako kao i prije redizajna.