Honda / Testovi

Honda Civic 1,6 i-DTEC

Kada govorimo o Hondi Civic, govorimo o modelu koji je obilježio povijest auto industrije pa, sukladno tome, svakom testu novog Civica pristupamo s posebnom pažnjom, naime 40 je godina prošlo od pojave prve Honde Civic.

40 godina, ali samo 8 generacija modela i to govori o uspješnosti. Malo je automobila čiji vijek traje desetljećima i obično postoje nasljednici odnosno, dolazi do promjene imena, kako bi se skrenula pažnja novih generacija kupaca. Honda Civic je, dakle, poseban model, automobil koji je obilježio povijest auto industrije. No, priča nije gotova jer tih 40 godina kasnije, stigla je deveta generacija Civica.

Kada smo vam prvi puta predstavili Civic devete generacije, a bilo je to u srpnju prošle godine, rekli smo da je od 2,2-litrenog turbo diesela, koji je tada bio jedini diesel u ponudi ovog modela, primjereniji turbo diesel od oko 1,6 l sa snagom od oko 110 KS, kakvu opciju nudi većina konkurenata i bili smo u pravu. Naime, Civic se sada, nešto manje od godinu dana kasnije, nudi s 1,6-litrenim turbo dieselom maksimalne snage 88 kW (120 KS).

Tih, nedizelski zvuk novog motora je ono što odmah primijetite nakon pokretanja, a pritiskom papučice gasa Civic snažno povuče uz osjećaj vožnje benzinskokg motora. Da, zahvaljujući izvrsnoj zvučnoj izolaciji i finoći rada novog motora, uopće nemate dojam da se radi o motoru koji za gorivo koristi plinsko ulje. Sukladno tome nema ni vibracija koje obično proizvode četverocilndrični diesel motori pa je ovo stvarno opcija koju je vrijedilo pričekati.

U kombinaciji sa šesterostupanjskim ručnim mjenjačem, ovaj motor je stvarno idealan za novog Civica jer zadržava sportska svojstva primjerena imidžu Honde uz značajnu uštedu goriva u odnosu na ostale motore iz ponude (prosjek od 5,7 l na 100 km).

Podsjetimo se razlika i sličnosti u odnosu na osmu generaciju.

Promjene u dizajnu su nastavak i razvoj ideje koju je na tržište donijela prethodna generacija modela pa se ovdje radi o prepoznatljivom proizvodu, koji dizajnom odskače od ostalih modela na tržištu. U odnosu na prethodnu generaciju, novi Civic s prednje strane izgleda još sportskije i dodatno naglašava imidž marke. Bočna linija je samo izvedenica prošle, dok stražnji kraj, iako i dalje zadržava razlomljeno stražnje staklo, sada izrazit naglasak daje na stražnjim svjetlima, koja strše izvan karoserije. Detalj koji zahtjeva privikavanje, iako Civic spada u onu kategoriju automobila kod kojih nema neutralnih. Ovo je automobil koji će vam biti lijep ili ružan.

Najmanje promjena je u unutrašnjosti jer je zadržana ista koncepcija, no ipak je dovoljno drukčije da bi bilo novo, a opet prepoznatljivo i svojstveno samo ovom modelu.

Novi Civic i dalje ima iznimno praktično rješenje spuštanja stražnjih sjedala, koje omogućuje iznimno velik prtljažni prostor i prijevoz predmeta dimenzija, koje, u pravilu, ne stanu u vozila ove kategorije.

Od tehnoloških novotarija, dodana su dnevna svjetla i Start/Stop funkcija, koja s ovim motorom radi konačno onako kako bi trebala, za razliku od većeg diesela kojemu ipak treba osjetno vrijeme za paljenje.

Iz navedenoga možete zaključiti kako deveta generacija Civica i dalje njeguje sportski imidž marke uz dodatak nekih tehnoloških rješenja koje je nametnula konkurencija. Sada, kad je u ponudi izvrstan 1,6-litreni turbo diesel, ovo je itekako konkurentan automobil.

Tags: /