Honda / Testovi

Honda CR-V 1,6 i-DTEC

Kod izrade velikoserijskih automobila performanse su tijekom zadnjih nekoliko godina pale u drugi plan, a naglasak je stavljen na ekologiju. Kako bi se uklopili u taj trend, u Hondi su odlučili ugrađivati 1,6-litreni turbo diesel u kombinaciji samo s prednjim pogonom u model CR-V pa je tako proširena ponuda s dva na tri motora, ali na žalost, pogon na sve kotače je ostao dostupan i dalje samo s jačim motorima.

Isprobali smo upravo tu, najnoviju, ECO, trendovsku opciju i odmah moramo reći, izvrsno. 1,6-litreni turbo diesel snage 88 kW (120 KS) je itekako dovoljan za relativno velik SUV, no, moramo se ograditi, radi se o automobilu kojemu je namjena vožnja isključivo asfaltiranim prometnicama. Takvoj, običnoj izvedbi, ovaj motor pruža sve što je potrebno. Izmjerena prosječna potrošnja iznosila je 6,2 l na 100 km, uz prilično dinamičnu vožnju. Idealna kombinacija za sve koji ovakve automobile kupuju da bi se pokazali, a kad zapadne snijeg i uvjeti za promet se pogoršaju do te mjere da su potrebni pravi SUV-i, s pogonom na sve kotače, automobil ostavljaju parkiran.

SUV karoserijski oblici, bez obzira na veličinu automobila su među najpoželjnijima kod današnjih  europskih kupaca automobila.

Inače, kao što smo opisali u travnju 2013., kada smo prvi puta isprobali CR-V posljednje generacije, radi se o velikom automobilu, prostrane kabine, koji zahvaljujući dobro osmišljenim rješenjima konfiguracije sjedala, nudi izniman prtljažni prostor. Honda je poznata po kvalitetnom rješenju spuštanja stražnjih sjedala, a ne samo njihovog naslona, što omogućuje stvaranje, u ovom slućaju ogromnog prostora za utovar i prijevoz stvari.

To je ukupno četverta generacija CR-V-a. Donjela je promjenu dizajna i sada automobil ima daleko čišće, jednostavnije linije od svog prethodnika. Prednji kraj više nije stepenast, odnosno razlomljene maske, no zadržana je prepoznatljivost marke i modela. U odnosu na prethodnika, novi CR-V izgleda skuplje, a od, na prvi pogled, vidljivih tehnoloških novosti, donosi dnevna LED svjetla.

Dizajnerske promjene u unutrašnjosti doprinose daleko većoj ugodi od prethodnog modela pa možemo reći da je nova generacija u svim segmentima napredak.

Novi CR-V proizvodi se, osim u Japanu, u Velikoj Britaniji, SAD-u, Kanadi, Kini, Tajlandu, Indoneziji i Meksiku. Dakle, radi se o svjetskom automobilu. Prilagođen je svakom tržištu, što je najbolje vidljivo baš putem ovog, testnog modela, obzirom da je koncentracija ECO priče upravo u Europi.

Honda ima 17 godina tradicije proizvodnje modela CR-V, koji je, rekosmo, sada u četvrtoj generaciji. Nikad bolji i atraktivniji, s ovom ECO opcijom, dobro se uklapa i u hrvatski sustav trošarina. Oko 12.500 kn je skuplji od jedanko opremljene izvedbe s dvolitrenim atmosferskim benzinskim motorm, koja, doduše, ima 35 KS više, ali  i popije daleko više.

Honda CR-V je dobila ECO izvedbu. Ista šminka za osjetno manje novaca. Početna cijena, s ovim motorom, je 207.350 kn.

Tags: /