sport

Honda: Želimo čistu i fer borbu s drugim proizvođačima motora

Hondin tehnički direktor za Formulu 1, Toyoharu Tanabe, je izjavio kako je jedino što žele fer borba s drugim proizvođačima motora, a sve zbog sumnji na legalnost dizajna Ferrarijevog motora.

Momčad Ferrarija je pod značajnim nadzorom ostalih momčadi radi izmjena na motoru, za koje se vjeruje da su uzrok značajnog napretka tijekom sezone, a tražena su i pojašnjenja kako bi se dokazalo je li ovakav dizajn u skladu sa svim pravilima.

Momčad Red Bull koja koristi Hondine motore se obratila FIA-i tijekom VN Sjedinjenih Američkih Država radi pojašnjenja vezanih za sisteme protoka goriva, u skladu sa sistemom za koji se vjeruje da Ferrari koristi.

Od strane FIA-e je pojašnjeno kako je prijedlog koji je uputila momčad Red Bull nedozvoljen po trenutnim pravilima, dok je Ferrarijev motor proglašen legalnim.

“Postoje načini da se poboljšaju performanse motora i šasije, koriste se neke tehnologije koje se nalaze u sivoj zoni,” za Motorsport.com je izjavio Tanabe. “Smatramo da je važno da se utrke voze u skladu sa svim pravilima FIA-e. Možda netko radi protivno pravilima iako je izričito rečeno da se ne smije, mi to ne radimo”

S obzirom na to da su pravila jako opširna, Tanabe je potvrdio kako je nemoguće imati pojašnjenja za sve, ali momčadi bi trebale tražiti odobrenja za ono što se nalazi u sivoj zoni i što se može tumačiti na više načina.

“Ako niste sigurni da se nešto smije, onda jednostavno pitate FIa-u. Nama je to pomoglo,” rekao je.

Uspoređujući momčadi Toro Rosso i Red Bull, kojima je prošle godine Honda isporučivala motore, rekao je kako se u Red Bullu sve radi strogo po pravilima.

Izvor: GP1.hr