sport

Horner: F1 se treba fokusirati kako da bude uzbudljivija

Red Bullov šef momčadi, Christian Horner, vjeruje da se Formula 1 treba fokusirati na to kako da postane uzbudljivija i zabavnija za gledatelje, a ne toliko na razvoj tehnologije.

Trenutni V6 motor koji se koristi u Formuli 1 kritiziran je od samog dolaska u sport. Britanac kaže kako su hibridni motori prekomplicirani i ne proizvode onaj zaglušujući zvuk, što je zapravo sinonim za ovaj sport. Tvrdi da su nova pravila hibridne ere dizajnirana kako bi se privuklo što više proizvođača u sport, ali osim Honde nitko se nije odlučio pridružiti Formuli 1.

Trenutni sporazum o V6 hibridnim motorima traje do 2020., što otvara mogućnost promjene pravila krajem desetljeća.

Bivši šef Mercedesa, Ross Brawn, rekao je u razgovoru za ESPN da je F1 trenutno na raskrižju i treba odlučiti hoće li nastaviti putem električnih motora i razvoju tehnologije, ili će vratiti onaj faktor uzbudljivosti i zaglušujućih V10 motora. Horner kaže da je u dvojbi te da nije siguran kojim putem F1 treba krenuti, ali je definitivno siguran da će to biti odluka F1 grupe, koja bi trebala dobiti novo vlasništvo već ovoga tjedna.

”Vlasnici komercijalnih prava trebaju to diktirati jer su oni ti koji moraju prodati gotov proizvod. Za mene F1 bi trebala na prvom mjestu biti zabava, a tehnologija bi trebala biti na drugom mjestu. Zato mislim da bi se trebali vratit na stare V10 motore sa standardnim ERS sustavom. To je vjerojatno nešto što Mercedes i Honda ne žele, ali vjerujem da bi to bilo puno privlačnije za gledatelje.”

”Mislim da je tehnologija koju sad imamo prekomplicirana i ljudi ne razumiju puno o tome. Zvuk bolida je ključni faktor F1. Poslušajte samo zvuk stare McLaren-Honde V10, prošle godine u Japanu kad su je upalili i napravili par krugova na stazi svaki mehaničar je izašao iz garaže da pogleda. To je ono što F1 treba biti,” objasnio je Horner.

Međutim, postoji i zabrinutost da bi se vraćanjem na stare motore, velike momčadi poput Mercedesa, Honde i Renaulta povukle iz sporta. Christian ističe da bi se pravila trebala kreirati tako da F1 bude uzbudljivija navijačima, a ne prema željama marketinških divova i pojedinih porizvođača.

”Mislim da će proizvođači dolaziti i odlaziti kad oni žele. Pa razvoj F1 prema njihovim željama nije prava stvar za ovaj sport.”

”Naravno ne može sve biti samo zabava bez tehnologije. Ali radi se o tome da moramo pronaći pravi balans između te dvije stvari. Kao što sam već rekao želimo da bolidi imaju snažan emocionalni utjecaj na gledatelja i navijača, da vozači budu pravi heroji,” dodao je Britanac.

Izvor: GP1.hr