Hyundai / Testovi

Hyundai Elantra

Iako klasične forme, Hyundai Elantra je jedan od najneobičnijih Hyundaia na hrvatskom tržištu. Naime, poznato je da vozila ovog proizvođača, namijenjena europskom tržištu, u nazivu nose kombinaciju početnog slova “i” i broja, odnosno dodatnog slova, ovisno o modelu (i10, i20, i30… itd.). Dakle, Elantra nije jedno od takvih vozila, a prodaje se u Hrvatskoj.

Radi se o petoj generaciji manje limuzine, koja se proizvodi u pogonima u Južnoj Koreji i SAD-u, što je još jedna potvrda da se radi o vozilu namijenjenu nekim drugim, neeuropskim tržištima. No, obzirom da Hrvati vole trovolumenski oblik automobila, dakle limuzine, a Hyundai za Europu u toj kategoriji nudi samo model s 5 vrata, Hyundai i30, onda se hrvatski zastupnik odlučio na uvoz Elantre i prema dosadašnjim prodajnim rezultatima, nije pogriješio. Čudna je ta zaljubljenost Hrvata u limuzine, dok europski kupci kupuju peterovratne inačice, koje su daleko praktičnije.

Elantra je, dakle, automobil baziran na platformi kompakta, no radi se o zasebnom automobilu, a ne izvedenici nekog peterovratnog modela u četverovratni. Peta generacija slijedi novi dizajnerski smjer marke, koji vidimo i na europskim modelima. Predstavljena je 2010. godine i iste godine postala Američki auto godine, ispred Ford Focusa i VW Passata.

Na Elantri ćete primijetiti stražnje bubanj kočnice, što je standard za SAD, dok europski modeli u toj kategoriji imaju disk kočnice pa je i na tim detaljima odmah uočljivo da se radi o drukčijem vozilu od onih na koje smo u Europi navikli.

U vožnji se to osjeti u mekoći stražnjeg ovjesa pa se na neravnoj podlozi, što je pak česta pojava na hrvatskim cestama, automobil neočekivano zanjiše. Nije to nešto strašno i zabrinjavajuće, ali se osjeti razlika između jednog i30, koji u odnosu na Elantru ide kao po tračnicama.

Hyundai Elantra je na hrvatskom tržištu dostupna samo s jednim motorom, 1,6-litrenim atmosferskim benzincem, maksimalne snage 97 kW (132 KS) i dva paketa serijske opreme. Zahvaljujući relativno velikoj snazi za ovu vrstu motora i kvalitetno podešenim prijenosnim odnosima ručnog mjenjača, automobil dovoljno snažno povuče prilikom pretjecanja, neovisno o broju osoba u vozilu, a prosječna potrošnja se zadržava ispod 8 l na 100 km.

To je za svaku pohvalu i kada tome dodamo cijenu vozila od 117.865 kn za slabije opremljeno, odnosno 133.600 kn za bogatije, onda nam je jasno zašto je prodaja tako dobra. Obzirom da bogatiji paket opreme uključuje sigurnosne elemente koje siromašniji nema, jasno je da vam preporučujemo skuplju verziju, s kojom ćete dobiti i automatski dvozonski klima uređaj, aluminijske naplatke, senzor za kišu i još puno toga, što će vam vožnju učiniti ugodnijom, a samo vozilo atraktivnijim.

Jedina prava zamjerka je pozicija središnjih otvora za zrak, koji su postavljeni prenisko i nemaju mogućnost regulacije protoka, dok je sve ostalo, pogotovo kada uzmete u obzir cijenu, koja je daleko ispod 20.000 eura, ne samo prihvatljivo, već smo mišljenja da dobivate stvarno puno za uloženi novac.

Kad sve zbrojimo i oduzmemo, možemo zaključiti da je Hyundai Elantra jedan od glavnih konkurenata na hrvatskom tržištu u kategoriji “best buy”.