Hyundai / Testovi

Hyundai i20

Hyundai i20 službeno je predstavljen 2008. godine, a od 2009. se nalazi na Hrvatskom tržištu. Neobičnost ovog modela jest činjanica da mu je ovo drugi redizajn, kojim se pokušava stilski približiti ostatku game, predvođene dizajnerskim smjerom postavljenim s novim i30.

Prednji kraj je znatno promijenjen, kako bi sličio “većem bratu”. Sprijeda automobil izgleda daleko elegantnije i skuplje u odnosu na model prije redizajna. Djeluje svježe i dovoljno je atraktivan. Sa stražnje strane su blago redizajnirana stražnj asvjetla i to je sve u ovom, rekosmo drugom redizajnu Hyundaijevog predstavnika u tržišnom B segmentu.

Ponuda motora obuhvaća 2 benzinska i jedan turbo diesel motor. Manji benzinski, zapremine 1,2 l i maksimalne snage 62,5 kW (85 KS) pokazao se idealnim, zahvaljujući najboljem odnosu “performanse-potrošnja-cijena”, a u ponudi su još 1,4-litreni benzinac sa 100 KS, koji dolazi isključivo u kombinaciji s automatskim mjenjačem i turbo diesel iste zapremine, sa svega 5 KS više od manjeg benzinskog motora, ali s gotovo 22.000 kn većom cijenom.

Upravo model sa slabijim benzinskim motorom, kakav je bio i testni automobil, je ono što možemo preporučiti. Mehanički izvrstan, zahvaljujući svojstvima motora, koji je dobro usklađen s mjenjačem i dobro izbalansiranom ovjesu, koji nije mekan, ali tiho i gotovo neprimjetno upija neravnine, Hyundai i20 je jedan od boljih gradskih automobila.

Unutrašnji dizajn gotovo da i nije promjenjen. Očito nije bilo potrebe, jer je sve na svojem mjestu i izgleda solidno. Nema posebno atraktivnih dodirnih ekrana kakve uvodi, prvenstveno europska konkurencija i ovo je automobil koji klasičnim rješenjima zadovoljava potrebe svakodnevne vožnje.

Hyundai i20 nije automobil kojim Hyundai pokušava napasti sam vrh kategorije kojoj ovaj automobil pripada i definitivno gubi utrku s mnogima. Sestrinski model, KIA RIO je pak neka druga priča i pokazuje da koreanci znaju napraviti automobil kojim će pomrstiti račune tradicionalnim europskim modelima s vrha. Kakva je strategija i jeli i20 namjerno malo zaustavljen u razvoju, kako bi RIO postigao željeni rezultat, možemo samo nagađati. Ćinjenica je da je Hyundai i20 solidan automobil, automobil koji nema neku manu, ali i automobil kojeg sam koncern drži u sjeni. S takvim zaključkom određujemo i njegove kupce: one koji žele solidan automobil, ali se ne žele istaknuti.

Tags: /