Hyundai / Testovi

Hyundai i30 iLike

Četiri godine nakon pojave prvog europskog Hyundaia, došlo je vrijeme za promjenu modela. Hyundai i30, prvi “i” model, začetnik europske serije modela, razvijenih i proizvedenih u Europi, prvi je puta predstavljen 2007. godine, a 2011. je na Auto salonu u Frankfurtu bila svjetska premijera njegovog nasljednika. Novi i30 službeno je u prodaji od 2012. pa se tako ove godine pojavio i na hrvatskom tržištu. Za sad sa skromnom ponudom motora i opreme, no uskoro će i to biti promijenjeno.

Novi Hyundai i30 je već na prvi pogled stepenicu iznad svog prethodnika i dizajnom i osjećajem u vožnji tako da će sigurno nastaviti uspješne prodajne rezultate starog modela.

Isprobali smo i30 s iLike paketom opreme i 1,4-litrenim atmosferskim benzinskim motorom. To je, u ovom trenutku jedini motor u ponudi, a iLike paket opreme nije posebno bogat, iako bogatiji od osnovnog. Rekosmo uskoro će biti više opcija u ponudi. Interesantna je odluka Hyundaia za skroman start, dok je nova Kia cee’d, tzv. sestrinski model, odmah s bogatom ponudom i motora i opreme. Glavna zamjerka je osiromašena sigurnosna oprema pa su u osnovnoj opremi samo dva zračna jastuka. Ostali su dostupni za doplatu, ali to je ono što jednostavno morate uzet. Na web stranicama hrvatskog zastupnika marke Hyundai postoji konfigurator pa bacite pogled na opcije.

Spomenuti motor je 9 KS slabiji od onoga koji se ugrađivao u prethodni model, no sada je u kombinaciji sa šestbrzinskim mjenjačem. Cilj je bio smanjiti potrošnju, koja ni u prethodnom modelu nije bila velika, odnosno smanjiti emisiju CO2 što je posebno bitno za europske zemlje, u kojima je, za razliku od Hrvatske, to podatak po kojemu se određuju financijski stimulansi ili opterećenja za kupce.

Kombinacija slabijeg motora s novim mjenjačem pokazala se dovoljnim za početni model u ponudi, no za dinamičniju vožnju ipak treba pričekati proširenje ponude s jačim motorima. Pogotovo što je sada, obzirom na dizajn unutrašnjosti, dojam vožnje većeg, skupljeg automobila pa bi malo više snage dobro došlo za potpuni ugođaj.

Novi i30 pravi je pokazatelj snažnog i brzog napretka ove korejske kompanije. Vidljiv napredak u svakom pogledu, iako je već prethodni model bio više nego solidan i iznimno dobro prihvaćen i među hrvatskim kupcima.

Početna cijena je 99.847,00 kn, no rekosmo samo dva zračna jastuka pa ćete morat ipak malo dodat za bitne elemente dodatne, prvenstveno sigurnosne opreme.

Tags: /