sport

Kako Rosberg može do naslova na VN Brazila?

Vodeći čovjek prvenstva, Nico Rosberg, ovoga će vikenda imati drugu, mnogo veću šansu da osvoji titulu svjetskog prvaka Formule 1.

Rosberg trenutno ima prednost od 19 bodova ispred svog momčadskog kolege Lewisa Hamiltona, a da bi postao svjetskim prvakom potrebna mu je najmanja prednost od 25 ili 26 bodova nakon utrke na Interlagosu.

Najjednostavnije objašnjenje je da će Rosberg postati svjetski prvak ako pobijedi u Brazilu, tada mu nije bitan rezultat Hamiltona.

Pobjedom u Brazilu, Rosberg bi imao 374 boda, a Hamilton 348 ako bi uzeo 2. mjesto, što znači da bi Rosberg imao prednost od 26 bodova prije utrke u Abu Dhabiju.

U slučaju da Rosberg uzme 2. mjesto trebala bi mu prednost od 25 bodova, što znači da Hamilton mora završiti minimalno treći ako želi ostati u borbi za naslov. Time ako Rosberg bude drugi, imat će 367 bodova, a Hamilton u slučaju da bude četvrti imao bi 342 što je razlika od 25 bodova.

Prednost od 25 bodova Rosbergu je dovoljna jer bi imao 9 pobjeda i 4 druga mjesta, a Hamilton 8 pobjeda i 3 druga mjesta.

U slučaju da Hamilton i pobijedi u Abu Dhabiju, a Rosberg ne završi utrku, bili bi izjednačeni po broju od 9 pobjeda i po broju bodova 367. Hamiltonu ni to ne bi bilo dovoljno zbog broja osvojenih drugih mjesta gdje Nico ima prednost 4 u odnosu na Lewisova 3.

Kada bi neke druge, niže pozicije bile u igri, tada je Rosbergu potrebna prednost od 26 bodova, jer teoretski naslov može odlučiti i broj osvojenih trećih mjesta.

Na primjer, kada bi Rosberg kojim slučajem završio 4., a Hamilton 7., Rosberg bi imao 361 bod u odnosu na Hamiltonovih 336 bodova i u tom slučaju Rosbergu to ne bi bilo dovoljno.

Razlog tome je da ako Hamilton uzme pobjedu u Abu Dhabiju, a Rosberg ne završi utrku i ostane bez bodova, Hamilton bi osvojio naslov prvaka zbog broja osvojenih trećih mjesta (4 naprema 2), što znači da bi oba vozača sezonu završila sa 9 pobjeda (ako Hamilton pobijedi) i tri druga mjesta.

Nico Rosberg će postati svjetskim prvakom ovoga vikenda ako:

Pobijedi u utrci.

Završi 2., a Hamilton 4. ili niže.

Završi 3., a Hamilton 6. ili niže.

Završi 4., a Hamilton 8. ili niže.

Završi 5., a Hamilton 9. ili niže.

Završi 6., a Hamilton 10. ili niže.

Izvor: GP1.hr