Kia / Testovi

Kia Rio

Kia Rio treće generacije toliko je različita od svojih prethodnika da možemo reći kako od ove generacije kreće jedno potpuno novo poglavlje u razvoju ovog modela. Ako dizajn prodaje automobile, onda je novi stil ovog korejskog proizvođača očito pun pogodak. Da, kupci kupuju ono što im se sviđa, ali za odluku nije dovoljan samo izgled pa je ova dizajnerska promjena samo jedan segment u revolucionarnoj promjeni Kie. Promjeni u razmišljanju i pristupu kupcima koja je rezultirala revoluciji, a ne evoluciji u izradi automobila. Svi modeli nove generacije pa tako i Rio sada su ili u rangu ili čak korak ispred izravne konkurencije na europskom tržištu, a to je nešto što prije par godina nismo mogli ni zamisliti. Gotovo je s jeftinim automobilima iz Južne Koreje. Gotovo je s kopiranjem tuđih ideja.

Novi Rio je HR Auto 2012. Još prije godinu dana proglašenje korejskog automobila, a podsjetimo bio je to Hyundai x35, dakle automobil iz iste kompanije, izazvalo je čuđenje kod nekih, koji su očito robovi tradicije i konzervativno gledaju na mnoge stvari u životu. Danas, kad je ponovno Automobil godine iz iste tvrtke (Hyundai je vlasnik Kie), više to nikoga ne iznenađuje. Dizajn i kvaliteta koja se brani, u slučaju Kie, sedmogodišnjom garancijom po umjerenoj cijeni su aduti koje ne možete osporiti.

Testni model imao je 5 vrata, što je jedna od tri moguće karoserijske izvedbe. Ovaj tjedan započela je prodaja četverovratne, dok će trovratna doći na hrvatsko tržište nešto kasnije. Od četiri moguća motora (dva benzinska i dva turbo diesel), testni model imao je slabiji benzinski, zapremine 1,25 l i maksimalne snage 63 kW (85 KS) što je sasvim dovoljno za automobil tržišnog B segmenta, iako je ta kategorija gradskih automobila danas prilično drukčija od iste kategorije prije 5 ili više godina. Kako većina automobila iz generacije u generaciju raste, tako su i ovi automobili postali dulji od 4 m i ozbiljno konkuriraju predstavnicima tržišnog C segmenta. Kia Rio s duljinom od nešto preko 4 m, ali i širinom od preko 1,7 m te visinom od preko 1,45 m nudi zavidnu prostranost kabine.

Treći od ukupno šest paketa serijske opreme, s automatskom klimom i gotovo svime što vam je potrebno u svakodnevnoj vožnji u kombinaciji sa spomenutom veličinom i dizajnom koji slijedi atraktivan vanjski, doprinosi ugodi vožnje pa se zapitate jeli vam stvarno treba veći automobil? Kad već treći paket ima aluminijske naplatke, automatski klima uređaj, dnevna svjetla, senzor za kišu i još dosta toga, a od osnovnog je maksimalan sigurnosni paket, koji uključuje sve elemente aktivne i pasivne sigurnosti, onda znajte da skuplji paketi imaju elemente luksuza, koji su se do nedavno mogli naći samo u velikim skupim limuzinama. I da, tada se stvarno zapitate treba li vam veći automobil?

Zahvaljujući nešto tvrđem ovjesu, Rio je i sa slabijim benzinskim motorom moguće brzo voziti, a potrošnja od 6,9 l na 100 km anulira potrebu za skupljim turbo diesel-om pa u ovom slučaju Rio, kakav je bio na testu predstavlja tzv. “best buy” opciju. Tražite li više luksuza, preporučamo vam jači benzinski motor, maksimalne snage 80 kW (109 KS), obzirom da sa skupljim paketima dolaze i veći aluminijski naplatci od 16 ili 17“, a to bi slabijem motoru samo povećalo potrošnju.

Početna cijena na hrvatskom tržištu je 94.490 kn, što će vam se činiti puno sve dok ne dovedete konkurentski model u istu razinu opremljenosti, a tada Kia postaje povoljnija. Kombinacija motora i opreme kakvu je imao testni model košta 100.990 kn + 2.500 kn za metalik boju, što je bilo jedino s popisa dodataka. Rekli smo da je završio period jeftinih korejskih automobila i počeo period kvalitetnih korejskih automobila po umjerenim cijenama. Kia Rio je pravi predstavnik nove ere.

Tags: /