Lancia / Testovi

Lancia Y

Nakon što je Fiat kupio Chrysler, Chrysler automobili će se u Europi prodavati pod markom Lancia, no to ne znaći da se moramo odreći tipičnih Lancijinih modela. Pravi primjer je nova Lancia Y, od nedavno na hrvatskom tržištu.

Luksuz u samo 384 cm, rekli bi Talijani. Nova Lancia Y pokušava donjeti nove standardne u kategoriju malih gradskih automobila. Doslovce malih, obzirom da su automobili kategorije koju nazivamo tržišni B segment prilično narasli i mahom se radi o automobilima od 4 m i koji cm. Obzirom da i dalje postoje automobili s oko 3,5 m duljine, Lancia Y je postao automobil između segmenata A i B.

Navikli da automobili iz generacije u generaciju rastu, kod kategorije gradskih automobila posebno hvalimo one koji se odupru tom trendu pa tako moramo pohvaliti i odluku zadržavanja Lancie Y u gabaritima prihvatljivim za gradske gužve i lakše pronalaženje parkirnih mjesta. Za usporedbu, Lancia Y je 4 cm dulji automobil od druge generacije Fiat Punta, automobila koji je tada bio daleko najprodavaniji automobil u Europi.

Dakle, Lancia Y dobiva plus za dimenzije. Novost koju donosi ova, treća generacija modela, ili, ako u obzir uzmemo prethodnika koji je imao oznaku Y10, četvrta, su 5 vrata. Sada je Lancia Y prihvatljiviji model širem krugu kupaca, obzirom da nudi praktičnost peterovratnog modela, a zahvaljujući skrivenoj kvaki stražnjih vratiju i naglašenoj, kromiranoj kvaki prednjih, ostavlja privid i atraktivnost trovratnog. Upotreba kromiranih dijelova poput spomenutih kvaka ili prednje maske, već u osnovnoj opremi, govori o tome kome je ovaj automobil namijenjen. Radi se o dizajnu koji ostavlja dojam skupoće i u početnoj, a kamoli u opremljenijim izvedbama. I da, ovaj automobil jest malo skuplji od običnih gradskih automobila. Početna cijena je 89.900,00 kn, ali, kao što rekosmo, automobil i izgleda skupo, a i bazično je dobro opremljen pa se ne osjećate prevarenim.

Iako Je Lancia Y malih dimenzija, i prtljažnik joj je itekako upotrebljiv i dovoljno velik pa nakon što ju isprobate, stvarno vam nije jasno zašto je konkurencija na dimenzijama iznad ili oko 4 m.

Isprobali smo osnovni model. Osnovna oprema naziva Silver, nudi puno, a još postoje Gold i Platinum. Osnovni motor je provjereni 1,2-litreni benzinski motor, maksimalne snage 51 kW (69 KS), a u ponudi se nalaze još novi dvocilindrični turbo benzinski motor zapremine 0,9 l, maksimalne snage 63 kW (85 KS) i 1,3-litreni turbo diesel, maksimalne snage 70 kW (95 KS). Zahvaljujući dobro domjerenim prijenosnim odnosima ručnog mjenjača i start-stop tehnologiji, testni automobil trošio je prosječno samo 6,8 l na 100 km. Snažniji benzinac, prema tvorničkim podacima troši manje od osnovnog pa bi, iako ni performanse osnovnog nisu uopće loše, to trebao biti idealan motor za ovaj automobil. U kombinaciji sa srednjim paketom opreme Gold to bi i prema nazivu i prema odnosu uloženog i dobivenog, trebala biti zlatna sredina, odnosno najbolji odabir. Gold paket donosi aluminijske naplatke, automatsku klimu i još dosta zanimljivog, no rekosmo da je i osnovni paket, naziva Silver, u rangu imena i ako vam je dovoljna ručna klima, prednji prozori na struju s automatskim podizanjem i spuštanjem, putno računalo itd. itd., onda je i taj sasvim dovoljan.

Lancia Y, kao što rekosmo, izlgeda skupo i nije jeftin automobil. Ako želite praktičan gradski auto koji je ujedno i šminka, onda je to baš automobil za vas. Obzirom na okrugli dizajn preporuka su parkirni senzori i to je jedino što bismo vam od dodatne opreme preporučili.

 

Tags: /