Mazda / Testovi

Mazda CX-5 CD150

Nakon što smo vam u rujnu prošle godine predstavili Mazdu CX-5 s benzinskim motorom i pogonom na sve kotače, ovaj puta vam predstavljamo isti Mazdin model, ali s turbo diesel motorom i pogonom samo na prednje kotače. Rekosmo “samo” jer se ovdje ipak radi o relativno velikom SUV-u i pobornici smo kod takvih vozila pogona na sve kotače.

Podsjetimo se, Mazda CX-5 je najnoviji Mazdin automobil i prvi izrađen SKYACTIVE tehnologiijom. SKYACTIVE, nema nikakve veze niti s nebom niti aktivnošću, već je to naziv odabran jer su u Mazdi mišljenja da je atraktivan pa će privući pažnju. Radi se o novoj tehnologiji izrade motora s unutarnjim sagorjevanjem, mjenjača i elemenata karoserije s ciljem smanjenja potrošnje goriva. Posebnost ovih motora je što imaju za benzince visok, a za diesel motore nizak omjer kompresije, koji je jednak, bez obzira na vrstu motora. Ostalo je više-manje uobičajeno i radi se o smanjenju mase vozila, upotrebom novih legura.

Prednost smanjenja kompresije kod diesel motora, s ciljem smanjenja potrošnje goriva, zamjetna je u mirnom i izrazito tihom radu te povečanom rasponu broja okretaja pa se ovaj automobil vozi kao benzinski, a neku posebnu uštedu goriva nismo ostvarili. S prosječnom potrošnjom oko 8,5 l na 100 km, Mazda CX-5 samo s prednjim pogonom i nije posebno štedljiv automobil.

Mazda s ovim SUV-om nastoji konkurirati u sve popularnijem tržišnom segmentu. Manji model od CX-7 s evidentnom evolucijom tzv. KODO dizajna je trenutno najnapredniji Mazdin automobil i svojevrsna prekretnica, obzirom da će primjena SKYACTIVE tehnologije postepeno zahvatiti sve modele u paleti ovog japanskog proizvođača. To je automobil koji napravljen ispočetka, odnosno, nije nasljednik niti jednog modela.

Izvana gledano je to prepoznatljiva Mazda, s evidentnim napretkom postojećeg dizajna, no ne odskače znatno od konkurentskih, pogotovo korejskih proizvoda. Jednako tako je iznutra i kao i konkurentski proizvodi i ova Mazda nudi prostranu kabinu. Ono što ovaj model izdvaja od konkurencije je vidljivo već kod sjedanja za upravljač. Vozački položaj je primjereniji limuzini i niti u jednom trenutku nemate osjećaj vožnje kamiona kakav znade biti kod konkurencije.

Vozna svojstva su također primjerenija limuzini pa CX-5, nakon što ga isprobate, više nije samo još jedan SUV u nizu. Izvrsno pozicionirano težište automobila u kombinaciji s novim motorom, prijenosom i ovjesom, ovom automobilu daje iznenađujuće dobra vozna svojstva i potvrđuju dobar pristup u konstruiranju, makar on i dalje nema nikakve veze s nebom.

Dakle, SKYACTIVE tehnologija je nešto što je dobro i samim time je i Mazda CX-5 dobar automobil. Koliko je bolji ili nije od konkurencije u ovom trenutku je teško reći. Naime, za sada postoje samo dva motora, jedan benzinski i jedan turbo diesel, što ograničava mogućnost usporedbe pa u toj kategoriji postoje i štedljivij, ali i snažniji automobili. Glavna prednost Mazde je u osjećaju koji pruža u vožnji, no opet, možda oni koji kupuju SUV-e ne žele imat osjećaj vožnje limuzine. Kako bilo da bilo, ta vozila rijetko ili nikad ne vide lošije od asfaltiranih prometnica i ljudi ih kupuju jer su im lijepi i veliki. Iz tog razloga postoje inačice samo s prednjim pogonom, kakvu smo imali na testu.

Tags: /