Mazda / Testovi

Mazda CX-5

Jedan od bitnih elemenata marketinga je izmisliti privlačan naziv, što nije nimalo jednostavno, obzirom da je iz dana u dan sve više toga zauzeto, odnosno netko se sjetio prije vas. Neki puta su ti nazivi uspješni, neki puta ne pa postoje proizvodi koje lakše ili teže pamtimo, odnosno neki su privlačniji od drugih, a neki puta to ispadne prilično nespretno. Mazdin najnoviji proizvod nazvan je SKYACTIVE. Jeli vam privlačan? Pobuđuje li zanimanje o čemu se tu zapravo radi? Odgovori na ova pitanja određuju uspješnost odabranog naziva.

SKYACTIVE, nema nikakve veze niti s nebom niti aktivnošću, veće je to naziv odabran jer su u Mazdi mišljenja da je atraktivan pa će privući pažnju. Radi se o novoj tehnologiji izrade motora s unutarnjim sagorjevanjem, mjenjača i elemenata karoserije s ciljem smanjenja potrošnje goriva. Posebnost ovih motora je što imaju za benzince visok, a za diesel motore nizak omjer kompresije, koji je jednak, bez obzira na vrstu motora. Ostalo je više-manje uobičajeno i radi se o smanjenju mase vozila, upotrebom novih legura.

Pvri automobil izrađen u potpunosti prema toj novoj SKYACTIVE tehnologiji je Mazda CX-5, novi kompaktni SUV.

Isprobali smo CX-5 s dvolitrenim benzinskim motorom i pogonom na sve kotače.

Radi se o još jednom SUV-u na tržištu s kojim Mazda nastoji konkurirati u sve popularnijem tržišnom segmentu. Manji model od CX-7 s evidentnom evolucijom tzv. KODO dizajna je trenutno najnapredniji Mazdin automobil i svojevrsna prekretnica, obzirom da će primjena SKYACTIVE tehnologije postepeno zahvatiti sve modele u paleti ovog japanskog proizvođača. To je automobil koji napravljen ispočetka, odnosno, nije nasljednik niti jednog modela.

Izvana gledano je to prepoznatljiva Mazda, s evidentnim napretkom postojećeg dizajna, no ne odskače znatno od konkurentskih, pogotovo korejskih proizvoda. Jednako tako je iznutra i kao i konkurentski proizvodi i ova Mazda nudi prostranu kabinu. Ono što ovaj model izdvaja od konkurencije je vidljivo već kod sjedanja za upravljač. Vozački položaj je primjereniji limuzini i niti u jednom trenutku nemate osjećaj vožnje kamiona kakav znade biti kod konkurencije.

Vozna svojstva su također primjerenija limuzini pa CX-5, nakon što ga isprobate, više nije samo još jedan SUV u nizu. Izvrsno pozicionirano težište automobila u kombinaciji s novim motorom, prijenosom i ovjesom, ovom automobilu daje iznenađujuće dobra vozna svojstva i potvrđuju dobar pristup u konstruiranju, makar on i dalje nema nikakve veze s nebom.

Dakle, SKYACTIVE tehnologija je nešto što je dobro i samim time je i Mazda CX-5 dobar automobil. Koliko je bolji ili nije od konkurencije u ovom trenutku je teško reći. Naime, za sada postoje samo dva motora, jedan benzinski i jedan turbo diesel, što ograničava mogućnost usporedbe pa u toj kategoriji postoje i štedljivij, ali i snažniji automobili. Glavna prednost Mazde je u osjećaju koji pruža u vožnji, no opet, možda oni koji kupuju SUV-e ne žele imat osjećaj vožnje limuzine. Kako bilo da bilo, ta vozila rijetko ili nikad ne vide lošije od asfaltiranih prometnica i ljudi ih kupuju jer su im lijepi i veliki.

Tags: /