Mazda / Testovi

Mazda2 CE Pro

Nakon redizajna 2010. godine na hrvatskom tržitu je Mazda2 ponuđena bez, do tada, najprodavanijeg paketa opreme, naziva CE Pro, prvog paketa s klima uređajem. Sada je to ispravljeno i predstavljamo vam upravo taj model.

Navedeni paket je drugi od 6 mogućih odabira prilikom kupnje Mazdinog predstavnika u tržišnom B segmentu i, prvi s klima uređajem. U odnosu na osnovni model, uz ručnu klimu, ovaj paket ukljućuje radio/CD i digitalni sat te središnju istrument ploču u klavirsko crnoj boji. Nije puno, al čovjeka veseli. Rekosmo da je prije redizajna ovaj paket, iako tada bez radio prijemnika, bio najprodavaniji paket opreme, za ovaj model, u Hrvatskoj.

Prva tri paketa opreme dolaze s 1,3-litrenim atmosferkim benzinskim motorom smanjene maksimalne snage na 55 kW (75KS) pa su ubrzanja i krajnja brzina lošija u odnosu na isti motor u skupljim paketima, a potrošnja je ista. Ovo su jedine razlike u odnosu na prije isprobane inačice istog modela pa se podjstimo nekih činjenica.

Aktualni model Mazde 2, pojavio se prvi puta na tržištu 2007. godine. Radi se o trećoj generaciji Mazde2, a osnova joj je DE platforma, koju Ford, kao partner u razvoju, koristi za aktualnu generaciju Fieste.

Kad isprobate jednu Mazdu2, isprobali ste sve. Razlike su minimalne, u performansama mjerljive tek instrumentima. Naime, prosječna potrošnja svih benzinskih modela iznosila je 7,7 l na 100 km, a razlike u performansama su u praksi neznatne.

Zahvaljujući nevelikoj masi, Mazda2 ne treba posebno snažan motor za temperamentu vožnju, no ista prosječna potrošnja jačeg i slabijeg motora govori da je optimum negdje između pa je na vama hoćete li kupiti snažniju ili ne, a snažnija znači i skuplja. Obzirom da je Mazda2 među skupljim automobilima tržišnog B segmenta, na hrvatskom tržištu, odluka je na kraju, ako se već odlučite za Mazdu, prvenstveno u količini serijske opreme, jer neke stvari sa slabijim motorima nisu dostupne.

Mazdini automobili su nešto skuplji od večine ostalih marki, izravnih konkurenata. Je li to skupo ili ne, ovisi kako gledate određen proizvod. Mazda je izgradila imidž nepokvarljivosti pa je to jedan od elemenata koji opravdava cijenu. Drugi element je dopadljivost dizajna, a treći izrsna vozna svojstva. E sad, postoje li u oj kategoriji proizvodi koji izgledaju skuplje ili jeftinije? Da. Postoje i automobili koji izgledaju skuplje, a nude se po nižim cijenama, ali i postoje automobili koji izgledaju jeftinije. Na kraju je vaše oko koje gleda i ako se vama određeni proizvod sviđa, dalje nema razgovora.

Ono što mi možemo reči za Mazdu2 je da se radi o solidnom proizvodu. Otiđite do salona i pogledajte jeli vama dovoljno dobra za cijenu po kojoj se nudi.

Tags: /