Mazda / Testovi

Mazda3 CD116 CE

Blago redizajnirana Mazda3, ove godine, osim sitnih promjena u izgledu nudi i neke pakete oprem u kombinaciji s motorima, koje prije redizajna niste mogli kupiti. Tako je sa slabijim turbo diesel motorom sada dostupan i najslabiji CE paket opreme.

Upravo takav automobil smo isprobali. Radi se o peterovratnoj inačici koja nosi oznaku Sport, kao karoserijski model, a ne kao posebnu izvedenicu sa sportskim svojstima. Znate već da je izvedba s 5 vrata Sport, a s 4 samo Mazda3. Ovdje moramo odmah naglasit da postoji i u ovakvoj, običnoj izvedbi, ipak elemenata sportskog, zahvaljujući izvrsnom ovjesu koji od svake Mazde3 stvara automobil s kojim ćete uživati u brzim prolazima zavojitim putevima, a pri tome nije narušen komfor kod prelaska preko neravnina, toliko čestih na hrvatskim prometnicama. Zahvaljujući takvom ovjesu je i 80 kW (109 KS), koliko maksimalno razvija 1,6-litreni turbo diesel motor, sasvim dovoljno za brzu vožnju, a pri tome ćete uštedjeti na gorivu i manje zagađivati okoliš. Zahtjevniji, iskusniji vozači, uočit će koliko još rezerve ovakav ovjes nudi i poželjeti jači motor, jer ovaj ne dovodi automobil na granice mogućnosti, no pogled na brzinomjer će pokazati da je sve daleko izvan propisanih dozvoljenih brzina pa je ovo samo podatak koji govori o kvaliteti ovjesa, a ne o manjku snage.

Najslabiji paket opreme, koji je, rekosmo sada dostupan i sa spomenutim turbo diesel motorom, ima ručni klima uređaj, elektro pokretane prozore na prednjim vratima, daljinsko centralno zaključavanje, radio uređaj, ali i kompletnu sigurnosnu opremu, koja uključuje šest zračnih jastuka pa je ovo automobil koji za nešto manje novaca ipak nudi dovoljno. Cijena takvog automobila je 145.490 kn, što vam se možda čini puno za početni model s diesel motorom, u kategoriji kompaktnih automobila, odnosno u tržišnom C segmentu, no doplate za bolje pakete nisu velike pa je to onda u rangu ili čak jeftinije od nekih konkurentskih modela.

Na strani Mazde su istraživanja o postotku kvarova tokom eksploatacije, gdje je Mazda 3 jedan od najpouzdanijih automobila, već dugi niz godina.

Za Mazdu3 Sport, odnosno tu peterovratnu inačicu možemo reći da pruža sve što i konkurencija, gledajući funkcionalnost i prostranost kabine, ali nudi više svima koji vole brzu vožnju, jer još jednom moramo naglasiti sportski podešen ovjes te dodati niski položaj sjedenja, što u kombinaciji s dizajnom unutrašnjosti daje dojam vožnje sportskog automobila, neovisno o snazi motora.

Kad sve zbrojimo i oduzmemo, radi se o solidnom automobilu, namijenjenom temperamentnijim vozačima, koji sada, nakon redizajna, imaju i jeftiniju inačicu, s nešto slabijom opremom u kombinaciji s najštedljivijim motorom iz ponude.