Mazda / Testovi

Mazda3 G120

Nakon što smo isprobali i predstavili vam novu Mazdu3 Sport s najslabijim motorom, vrijeme je za Mazdu3 Sedan s 20 KS snažnijim, također benzinskim atmosferskim motorom.

Radi se o dvolitrenom motoru, za razliku od slabijeg (1,5 l), koji, osim veće snage ima i veći zakretni moment, što se pokazalo ključnim. Naime, nismo bili zadovoljni sa slabijim motorom, ne zato što volimo brzu vožnju, već zato što je stvarno nedovoljan. Podsjetimo, nova Mazda3 s najslabijim motorom, trošila je prosječno 7,9 l i “gubila dah” na usponima na auto cestama.

Dvolitreni motor, koji se, usput rečeno, nudi i u snažnijoj izvedbi, pokazao se idealnim. Da, 120 KS je u ovom slučaju sasvim dovoljno, a postoji još opcija sa 165 KS te turbo diesel sa 150 KS. Naravno, što snažniji motori, to je i cijena veća pa već sada, nakon isprobanog modela sa slabijim dvolitrenim benzinskim motorom, možemo ustvrditi da je to najbolje u odnosu na uloženo.

Prosječna potrošnja je čak litru manja nego s onim manjim motorm, a automobil ima u svakom trenutku dovoljno snage pa kad tome dodamo izvrstan ovjes, možete ostvarivati zavidne brzinske prosjeke. Upravo osjetno manja potrošnja većeg i snažnijeg motora je potvrda da je manji preslab.

Sedan, odnosno limuzinska izvedba s četvero vrata će nekima biti ljepša od praktičnije peterovratne, no to je stvar ukusa i nije presudno u ovom slućaju. Komfor u kabini je jednak, a razlika je samo u prtljažnom ptostoru. Sedan ima prtljažnik zapremine 419 l, za razliku od Sporta s 364 l, no utovarni prostor je kod Sedana daleko manji nego kod Sporta, odnosno modela s tzv. petim vratima.

Sve ostalo je jednako, odnosno ovisi o stupnju opremljenosti.

Testni model imao je  Atraction serijski paket opremljenosti, koji predstavlja idealnu sredinu. Bi-Xenon svjetla, stražnji parkirni senzori, dvozonski automatski klima uređaj, aktivni sigurnosni elementi poput upozorenja i automatskog zaustavljanja vozila pri nailasku na prepreku u gradskoj vožnji, adaptivni tempomat s funkcijom kočenja itd, itd, da sad sve ne nabrajamo. Da, srednji paket opreme je stvarno bogat.

Nakon svega pozitivnog navedenog, ostaju i na slabijem modelu uočeni nedostaci, a to su buka kotrljanja i buka vjetra, dakle, slaba zvučna izolacija i nedostatak pretinaca u vratima. Ovo s pretincima bi još nekako oprostili kad bi zvučna izolacija bila na nivou ostatka automobila, no ostavimo tu opasku. Možda ju Japanci poslušaju. uostalom zbog toga se i daju novinarima automobili na test zar ne?

Na kraju, podsjetimo se nekin općih činjenica vezanih za novu Mazdu3.

Mazda3 treće generacije predstavljena je svijetu u Australiji u lipnju 2013., a već na jesen prošle godine predstavljena Europljanima na međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu te ubrzo nakon toga stigla i na hrvatsko tržište.

Tržištu je ponuđena u dvije karoserijske izvedbe, Sport (peterovratna) i Sedan (četverovratna).

Nova Mazda3 donosi punu implemetaciju, marketinški atraktivno nazvane SKYACTIVE tehnologije i daljnju evoluciju tzv. KODO dizajna koji donosi, fluidne, elegantne linije

Za razliku od mnogih, Mazda ne koristi manje benzinake turbo motore, već se odlučila smanjiti potrošnju i emisjiu štetnih plinova posebnom konstrukcijom atmosferskih benzinskih, koji imaju visok omjer kompresije od 14:1.