Mazda / Testovi

Mazda3 GTA

Mazda3 Sport GTA s dvolitrenim benzinskim motorom, maksimalne snage 110 kW (150KS) i i-Stop, odnosno Start/Stop funkcijom testni je automobil o kojemu danas govorimo. Radi se o blago redizajniranoj drugoj generaciji Mazdinog modela u tržišnom C segmentu koji nazivom Sport označava peterovratnu izvedbu, dok je kod sedan izvedbe samo naziv Mazda3. GTA je oznaka najskupljeg paketa serijske opreme.

Ovaj paket opreme, a koji, između ostaloga sadrži Bi-Xenon zakretna svijetla, navigaciju, automatski klima uređaj, parkirne senzore i Bose ozvučenje dostupan je samo sa spomenutim benzinskim i najjačim turbo diesel motorom, maksimalne snage 136 kW (185 KS). Testni model dodatno je spušten s Eibach oprugama, čime je i inače tvrd ovjes postao još tvrđi, što ga čini manje udobnim na lošim prometnicama, kakvih obiluje u Hrvatskoj, ali dodatno vuče na jurnjavu zavojitim cestama. I u standardnoj izvedbi Mazda3 je automobil koji spada u kategoriju tzv. vozačkih automobila, odnosno automobila koje je gušt voziti, baš zahvaljujući gotovo sportski podešenom ovjesu. Dodatno spušten postaje interesantan ljubiteljima tuninga, a 110 kW (150 KS) kod pokušaja dovođenja mogućnosti ovjesa i guma do krajnjih granica postaje premalo. Ovako dorađen ovjes podnosi daleko jače motore od ovog u testnom vozilu. Iako ne možemo govoriti da je 150 KS malo, mogućnosti ovjesa vas brzo dovedu u situaciju kada vam nedostaje snage.

Prilikom svakodnevne upotrebe i uobičajenog načina vožnje dvolitreni motor s izravnim ubrizgavanjem i i-Stop tehnologijom gašenja motora, kakvu pod raznim nazivima ugrađuje sve više proizvođača automobila, ne troši puno, a daje dovoljno snage i zakretnog momenta. Prosječna potrošnja na testu iznosila je 8,7 l na 100 km, što je više od bilo kojeg turbo diesel motora koji se ugrađuju u Mazdu3, ali malo za atmosferski benzinski motor ove zapremine i snage.

Blagi redizajn uočljiv je na rasvjetnim tijelima i prednjem odbojniku dok je ostalo manje primjetno. Od dodatne opreme, osim prije spomenutih opruga, testni model imao je dnevna led svjetla i sportske pragove.

Unutrašnjost je najmanje promijenjena, a navigaciju na testnom modelu, radi karata samo zapadne Europe, nismo mogli ispitati.

Prema aktualnom cjeniku ovaj model, bez dodatne opreme, košta 184.490 kn, a Mazdu3 možete kupiti po cijeni od 120.490 kn na više. Nudi se pet motora i 8 serijskih paketa opreme, ne računajući posebnu izvedbu MPS pa ovisno o željama i mogućnostima te podatku o godišnje prijeđenim kilometrima, svatko može pronaći optimalnu verziju.