Mazda / Testovi

Mazda5 CD116 TX

Mazdu 5 predstavili smo vam prije godinu i šest mjeseci i rekli da se radi o trećoj generaciji Mazdinog monovolumena koja bi se prema uobičajenom rasporedu trebala zadržati na tržištu do 2016. godine. Tada smo isprobali izvedbu s 1,8-litrenim benzinskim motorom i najskupljim TX paketom opreme, a ovaj puta imamo jednako opremljeni automobil s 1,6-litrenim turbo diesel motorom jednake maksimalne snage maksimalne snage 85 kW (115 KS). Idealno za usporedbu.

Prije nego vas provedemo kroz računicu, jer odnos potrošnje i troškova eksploatacije jest osnovna razlika podsjetimo se zajedničkih elemenata i svojstava ovog automobila.

Bitna razlika Mazde 5 u odnosu na većinu automobila iste kategorije je vidljiva već izvana. Mazdin monovolumen je nešto između oblika koje koristi većina konkurenata i karavana pa Mazda5 izgleda elegantnije od mnogih, a istovremeno nudi iskoristiva i dovoljno velika sjedala u trećem redu pa je ovo automobil u kojem će udobno putovati 6 osoba. Velika bočna klizna vrata i poseban način preklapanja sjedala u drugom redu koja ispod sjedeće površine imaju razne dodatke koji popunjuju prostor između, ovisno o potrebi (naslon, pretinac…) i kao što rekosmo dovoljno velika sjedala u trećem redu s iznimno laganim pristupom čine ovaj automobil posebnim i praktičnim.

Vozački položaj je dovoljno nizak da se ne osjećate kao vozač kamiona i sve više liči na dobar karavan od monovolumena, samo što je krov ipak nešto viši. Ovakava konstrukcija dovela je do niskog težišta koje u kombinaciji s tradicionalno kvalitetno podešenim Mazdinim ovjesom daje izvrsna vozna svojstva. Toliko dobra da vam nije potreban snažan motor za visoke brzinske prosjeke.

Iz navedenog razloga je 85 kW (115 KS) koliko imaju i benzinski i turbo diesel motor dovoljno pa sada dolazimo do računice, odnosno pokušavamo naći trenutak kada je turbo diesel isplativija investicija. Ako zanemarimo tvorničke podatke i proglasimo realnom prosječnu potrošnju oba modela, dolazimo do maksimalno 2 l manje potrošnje plinskog ulja u odnosu na bezin. Razlika u nabavnoj cijeni vozila je 17.000 kn i tek nakon 50.000 km počinje ušteda. Tvorničko jamstvo je 3 godine ili 100.000 km, odnosno 5 godina ili 150.000 km uz nadoplatu.

Provjerite koliko kilometara radite godišnje i kako ćete koristiti ovaj, prvenstveno obiteljski automobil i samo o tome ovisi hoćete li se odlučiti za skuplji turbo diesel. Što se voznih svojstava tiče, možemo ga preporučiti.

Tags: /