Mazda / Testovi

Mazda6 CD175 A/T Revolution

Nakon što smo vam u travnju predstavili novu Mazdu6 karavan, vrijeme je za sedan izvedbu Mazdine najveće limuzine i to u najskupljoj izvedbi. Radi se o 2,2-litrenom motoru sa 175 KS i Revolution paketu serijske opreme koji ima sve što su danas Mazdini stručnjaci u stanju implementirati u vozilo.

Bitna razlika u pristupu izrade Mazde6 treće generacije u odnosu na prethodnu je što sada postoje samo dvije karoserijske izvedbe, karavan i sedan, odnosno, više ne postoji opcija sa “skrivenim” petim vratima.

Sedan je posebno elegantan i vjerojatno jedna od najatraktivnijih limuzina u svojoj kategoriji na tržištu. To je evolucija KODO dizajna u kombinaciji sa SKYACTIVE tehnologijom i predstavlja trenutno najveće Mazdino tehnološko i dizajnersko dostignuće. KODO (duša pokreta) je dizajnerska tema predstavljena konceptnim modelima Shinari i Takeri i sada je prisutna u svim novim Mazdinim modelima pa tako i u najnovijoj Mazdinoj limuzini. Inspirirana je pokretima živih bića i simbolizira okretnost, dinamičnost, snagu.

Zahvaljujući ovom pristupu, nova Mazda6 je automobil koji privlači pažnju, ali i dalje prepoznatljivo Mazda. Obzirom na inspiraciju KODO dizajna, za novu Mazdu6 možemo reći da je istovremeno mišićava i elegantna.

Isprobali smo, dakle, sedan s 2,2-litrenim turbo-diesel motorom maksimalne snage 121 kW (175 KS), s automatskim šesterobrzinskim mjenjačem i Revolution paketom opreme, koji uključuje elektronsko praćenje i upozorenje vozila u mrtvom kutu, upozorenje za prelazak u suprotnu traku, parkirne senzore sprijeda i straga, perforirana kožna sjedala, aluminijske naplatke promjera 19″, Bi-Xenon svjetla, adaptivni tempomat i da sad ne nabrajamo dalje, rekosmo, sve što danas Mazda može ponuditi.

Zahvaljujući SKYACTIVE tehnologiji koja je prvi puta predstavljena s modelom CX-5, kojeg smo vam predstavili prvi puta u rujnu prošle godine, nova Mazda6 je lakša i učinkovitija od svoje prethodnice. Uz smanjenje mase, karoserija je čvršća 30%. S masom od svega 1420 kg i 175 KS, gotovo 4,9 m duga limuzina nudi užitak u vožnji u svakom trenutku i svim situacijama. Odnos mase i snage je jedan od najvažnijih faktora za performanse, ali i potrošnju goriva, no SKYACTIVE se odnosi i na motore pa je tako ovaj turbo-diesel smanjenog omjera kompresije na 14:1. Zahvaljujući tome, štedljiviji je, mirnijeg rada i boljeg zvuka od prethodnika. Kad sve to zbrojimo, dobijemo upravo ono što s je s dizajnom Mazde6 naglašeno: dinamičan, snažan, okretan automobil.

Navedenom užitku pridonosi ovjes i izvrstan automatski mjenjač, koji pravovremeno prebacuje brzine prilikom usporavanja pa nemate potrebu za ručnim mjenjanjem brzina, iako to možete učiniti pomoću lopatica iza upravljača ili pomicanjem ručice mjenjača.

Da, Mazdu6 je užitak voziti, iako moramo priznati da je buka vjetra u vožnji autoputem nešto veća nego što smo očekivali.

Prosječna potrošnja iznosila je 7,9 l na 100 km.

Kada bi KODO dizajn bio kvalitetno prenesen u unutrašnjost i vožnja velikim brzinama nešto tiša, bio bi to auto snova. Na žalost, unutarnji dizajn ne prati vanjski i u mnogim elementima djeluje grubo i zastarjelo. Pogotovo središnji dio s navigacijskim uređajem. Ne, nije loše, samo nije ni približno dobro kao što automobil izgleda izvana i kada ga prvi puta vidite očekujete više unutra. Kabina je prostrana, komfor na stražnjoj klupi na nivou kategorije, a prtljažni prostor velik iako ne toliko praktičan kao kod karavana, što je sasvim logično. Naprijed nedostaju pretinci za kojekakve predmete, pogotovo oni na kakve smo navikli u vratima gotovo svih automobila, u kojima Mazada6 ima samo po jedan okrugli otvor za bočicu pića.

Cijena testnog vozila je 301.300,00 kn. Početna cijena je 189.900,00 kn. To znači da je Mazda6 konkurentnija što je bogatije opremljena pa preporučamo konfigurator na Mazdinim hrvatskim stranicama kako biste odabrali najbolju opciju.

Tags: /