sport

McLaren ne želi razdvojene testove

McLaren je odbacio ideju da se predsezonska testiranja Formule 1 2017. godine održe na dvije različite staze istoga datuma.

Trenutno se najveća polemika vodi oko lokacije predsezonskih testiranja. Jedna grupa, u kojoj je i McLaren, podržava Pirelli koji traži ‘topliju’ lokaciju izvan Europe kako bi što bolje pripremili šire gume za iduću sezonu.

S druge strane stoji grupacija, predvođena Red Bullom, koja smatra da bi oba testa trebala biti održana u Barceloni kako je i planirano, zbog smanjenja troškova.

Kako bi se postigao kompromis, predloženo je da se naprave paralelni testovi gdje će svaka grupa sudjelovati na stazi kojoj želi. McLarenov trkaći direktor, Eric Boullier, je u razgovoru za Autosport odbacio takvu ideju.

“Želimo sve momčadi zajedno. Čak bi i uštedjeli time, zato ne razumijem zašto govorimo o razdvajanju testova. Što je više momčadi na stazi, to će manje koštati pojedinu momčad. Ako smo svi skupa na stazi, troškovi će biti raspoređeni na 11 momčadi, ali ako je samo pet ili šest momčadi, onda se troškovi dijele samo na te momčadi, pa su time i veći. Imamo dogovorena testiranja. Sada samo moramo pronaći lokaciju na koju želimo ići.

Navodno je i Pirelli odlučio uskočiti te se ponudio platiti troškove bilo koje dodatne staze ako se momčadi odluče na razdvojeno testiranje. Što se tiče testiranja izvan Europe, pravilnik nalaže da se oko toga mora složiti većina momčadi.

FIA će se sastati s predstavnicima svih momčadi u paddocku Suzuke u nedjelju. Glavni argumenti protiv testiranja u Bahreinu su troškovi i logistika, slažu se Williamsov tehnički šef, Pat Symonds, Force Indijin zamjenik šefa, Bob Fernley, i direktor Manora, Dave Ryan.

Razlika između troškova testiranja u Bahreinu i Barceloni procijenjena je na oko 400 tisuća funti, a i transport u Španjolsku je puno jednostavniji.

“Da, Bahrein znači veće troškove, ali je to ujedno i dobra staza s lijepim vremenom koje nam je potrebno. Na kraju, želimo najbolju soluciju. Želimo poštovati dogovor, a to je da svi testiramo zajedno. Gdje god se testovi budu održavali, mi ćemo pratiti F1 zajednicu,” dodao je Boullier.

Izvor: GP1.hr