Mercedes-Benz / Testovi

Mercedes-Benz A 180 CDI

Iako su europski jesenski Autosaloni i po svojoj veličini i statusu među najznačajnijima u svijetu, kako se na sjevernoj hemisferi priroda budi u proljeće tako u Europi automobilska godina počinje s najznačajnijim proljetnim Autosalonom, onim u Ženevi. Tako razmišljaju i u Mercedesu pa su na ženevskom Autosalonu 2012. predstavili svoju malu zvijezdu, novu A klasu.

A klasa je zasjenila gotovo sve svjetske premijere Autosalona u Ženevi. To je smioni potez njemačkih dizajnera i inženjera, koji su postojeći model doslovce izbrisali gumicom i krenuli ispočetka. Nova A klasa više nije gradski monovolumen, ona je pravi predstavnik kategorije kompaktnih automobila, odnosno tržišnog C segmenta.

Na istoj platformi napravljena je i nova B klasa, prostrani obiteljski monovolumen kojeg smo vam predstavili u travnju 2012., što je još jedan podatak koji govori u prilog tome da je nova A klasa za kategoriju veći automobil od prethodne generacije. Druga kategorija, drugi koncept i druga ciljana publika, dakle, ostalo je isto samo ime.

Isprobali smo A klasu s 1,5-litrenim turbo diesel motorom maksimalne snage 80 kW (109 KS) s kojim nova A klasa ispušta manje od 100 g CO2 po kilometru. Osim 1,5-litrenog turbo diesel motora, koji je napravljen u suradnji s Renaultom, za A klasu je u ponudi još pet motora u rasponu snaga od 122 do 211 KS, a osim šesterostupanjskog mjenjača u ponudi je sedmerobrzinski automatski, s dvostrukom spojkom.

Iako se ova, najslabija inačica na papiru čini preslabom, u praksi se pokazala sasvim dovoljnom. Potencijal motora u potpunosti je iskorišten zahvaljujući pomno promišljenim prijenosnim odnosima ručnog mjenjača, što u kombinaciji s dobrim ovjesom osigurava visoke brzinske prosjeke, uz stvarno nisku potrošnju. Prosječno ispod 6 l na 100 km.

Novu A klasu dizajnirao je tim mladih osoba, što je i vdljivo ne samo u dizajnerskim elementima izvana, već i iznutra. Od sjedala do instrument ploče, sve je sportsko, ali uz zadržavanje tradicionalnih Mercedesovih vrijednosti. Otvori za zrak su stilski dorađeni otvori kakve smo sreli na ultrasportskom SLR-u, a središnji ekran u obliku “tablet” računala dominira središnjom konzolom. Uspjeli su postići da u svakom trenutku znate da ste u Mercedesu, ali da je sve moderno, primjereno 21. stoljeću.

Mercedes-Benz s novom A klasom mami nove kupce, mlade ljude kojima će ovo biti prvi Mercedes u životu, svjesni uzrečice koja glasi: kad jednom kupiš Mercedes, nakon toga možeš kupit samo Mercedes. Bili su hrabri, krenuli ispočetka i stvorili mamac kojima mnogi neće moći odoljeti.