Mercedes-Benz / Testovi

Mercedes-Benz B 180 CDI

Druga generacija Mercedes-Benz B-klase, napravljena je na potpuno novoj platformi, koju dijeli s novom A-klasom, kao što je to uostalom bilo i u prethodnoj generaciji, no ovoga puta je izmijenjen cijeli koncept pa stvarno govorimo o potpuno novom modelu. Naime tzv. sendvič konstrukcija je napuštena pa ni A, niti B-klasa više nisu visoki monovolumeni. A-klasa, predstavljena ove godine u Ženevi konkurira u tržišnom C segmentu, dakle u kategoriji kompakata, dok je B-klasa nešto između monovolumena i karavana pa ju i u Mercedesu svrstavaju u kategoriju naziva Tourer u kojoj se još samo nalazi veći model R-klasa.

Nova B-klasa je prostraniji, komforniji automobil od svog prethodnika. Nešto dulja, šira, ali niža, B-klasa je sada daleko elegantniji automobil i s duljinom od preko 4,3 m predstavlja zanimljivu opciju svakome kome je potreban prostran obiteljski automobil, ne prevelikih dimenzija. S ovom duljinom, B-klasa je i dalje u rangu kompaktnih modela, ali i vizualno i u praksi daleko iskoristljivijia. To znači da dobivate više u podjednakim dimenzijama i dokaz je da za komfor 5 putnika s pripadajućom prtljagom nije potreban ogroman automobil s kojim imate problema pronaći parkirno mjesto.

Nova B klasa ugodno je iznenađenje i povratak tradicionalnim Mercedesovim vrijednostima, što je vidljivo u svakom trenutku, od sjedanja u automobil do vožnje, ali i iskorak prema budućem, što je pak vidljivo u elementima dizajna, koji pomiruju tradicionalno s modernim, dajući ipak naglasak na vrijeme u kojem živimo. U unutrašnjosti se posebno ističe središnje postavljen ekran multimedijalnog uređaja, dizajniran u stilu „tableta“, a iznimno bogata serijska oprema koja uključuje čak i sustav upozorenja i pomoći održavanja sigurnosno dovoljnog razmaka između vozila govori o potpunom zaokretu u razmišljanju u stvaranju novih vozila. Zato smo i rekli da je nova B-klasa iznenađenje i to ugodno.

Testni model 180 CDI imao je slabiji od dva turbo diesel motora iste zapremine, 1,8 l, maksimalne snage 80 kW (109 KS), dok onaj s oznakom 200 CDI ima maksimalnu snagu 100 kW (136 KS). U ponudi su još dvije benzinske inačice istih brojčanih oznaka, s motorima maksimalnih snaga 90 kW (122 KS) i 115 (156 KS). Iz navedenog je vidljivo da smo vozili najslabiji model u ponudi, ali, iako skeptični prije probe, obzirom da 109 konja u današnje vrijeme i nije baš nešto i tu smo ugodno iznenađeni. Zahvaljujući izvrsnom mjenjaču sa 6 brzina i učinkovitosti samog motora, ne osjetite potrebu za ničim jačim. U svakom trenutku automobil ima dovoljno snage, a prosječna potrošnja od svega 5,7 l na sto km je samo šlag na torti i potvrda da se ne radi samo o subjektivnom dojmu. Kada svemu navedenome dodamo jedan od najbolje podešenih ovjesa u kategoriji te vrhunsku zvučnu izolaciju onda vam je jasno da je u ovome automobilu stvarno ugodno putovati.

Nova B-klasa je, dakle jedan potpuno nov automobil i s prethodnom generacijom je povezan više imenom, nego ostalim elementima i iako ova marka ima široku paletu većih modela, nakon testa možemo reći da je ovaj automobil dovoljan u svakom pogledu pa čak i s najslabijim motorom. Radi se o modernom, ali pravom Mercedesu, koji će se svidjeti i onima koji do sada nisu bili skloni ovoj marki, a više ni cijena nije iznad konkurencije. Testni model s rekosmo, iznimno bogatom serijskom opremom i nekim dodacima poput prednjih i stražnjih parkirnih senzora s mjeračem prostora za bočno parkiranje košta tek nešto više od 36.000 eura. Kada izjednačite opremu nekih konkurentskih modela po koncepciji i veličini, iako ne spadaju u tzv premium marke, B-klasa postaje povoljna kupnja.